Index Vakbarát Hírportál

Elhunyt Beningni forgatókönyvírója

2013.07.18. 08:34

Vincenzo Cerami olasz író és forgatókönyvíró 72 esztendős korában hosszan tartó betegség után szerdán hunyt el. Cerami, aki gyakran dolgozott együtt Roberto Benignivel, és ő írta a náci haláltáborban játszódó Az élet szép című Oscar-díjas filmje forgatókönyvét is, Szicíliai szülőktől Rómában született. Az egyetemen Pier Paolo Pasolininek, az olasz filmes újhullám kiemelkedő alkotójának tanítványa volt. Később rokoni kapcsolatba is került vele: unokahúgát, Graziella Chiarcossit vette feleségül.

Első regényéből, amely 1976-ban jelent meg Egy egészen kicsi kispolgár címmel nagysikerű film készült az olasz filmlegenda, Alberto Sordi főszereplésével. Cerami nevéhez 44 forgatókönyv kötődik, első munkája 1967-ben a Franco Rossetti rendezte El desperado volt, de ő írta többek között a Walter Matthau főszereplésével, Roberto Benigni rendezésében készült A kisördög című romantikus vígjátékot is.

Később a Tigris a hóban, a Pinokkió és végül Az élet szép című filmben is együtt dolgozott Beningnivel. Az élet szép forgatókönyvéért Oscar- és Bafta-díjra jelölték, valamint elnyerte a David di Donatello-díjat. Cerami egyik utolsó forgatókönyve a 2011-es Tutti al Mare című vígjáték volt, amit fia, Matteo Cerami rendezett. Vincenzo Ceramit színészként is nyilvántartják, bár mindössze kétszer tűnt fel a vásznon, a fia által rendezett vígjátékban Giannit, a Pinokkióban a bajszos embert alakította.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport