Index Vakbarát Hírportál

Puhul a kínai filmes cenzúra

2013.07.18. 08:55 Módosítva: 2013.07.18. 08:55

A kínai kormány lazított a filmeseket sújtó szigorú állami ellenőrzési szabályokon, ezentúl az illetékesekkel nem kell jóváhagyatni a filmek forgatókönyvét. Azonban az elkészült alkotások továbbra is csak a cenzúra engedélyével kerülhetnek a mozikba.

Megszűnik számos korábbi központi engedélykötelezettség, ami lényegesen könnyíthet a külföldi partnerekkel dolgozó kínai produkciók munkáján is. A szabályok puhítását elemzők az első kis lépésnek tekintik a szólásszabadsághoz fűződő jogok kiterjesztésének irányába. Az új szabályozást a kínai Államtanács hagyta jóvá, ám azt nem közölték, hogy mikor lép életbe a változás.

Az alkotói szabadságot korlátozó megszorítások eltörléséért régóta lobbizó kínai filmesek üdvözölték a lépést, ám szerintük túl korai ünnepelni. "A kész filmek feletti cenzúra még mindig létezik. Ráadásul az új szabályozással a cenzúra kockázatát teljesen a producerek és a film alkotói viselik majd. Mindazonáltal remélem, valami jó kezdetén állunk" - érvelt Csang Csi filmrendező.

Mint nemrégiben megírtuk, a tavalyi évhez képest 144 százalékkal nőtt a hazai filmek bevétele Kínában az idei év első félévében. Ez leginkább a külföldről behozott filmeknek rossz hír, mert azok 21,3 százalékot vesztettek piaci részesedésükből. A listavezető kínai film a Journey To The West: Conquering The Demons, ami februártól június végéig összesen 203,7 millió dollárt hozott. 123 milliós bevétellel a Vasember 3 áll a második helyen. Az áprilisi nyitási rekordjával, és az eddig kaszált 117 milliójával a So Young című dráma a harmadik a sorban. A 2012-es évben a kínai jegyeladások 2,7 milliárd dollárt hoztak, amivel az ország második helyre lépett a globális filmpiacon