Index Vakbarát Hírportál

Ezért fagyasztották le Han Solót

2013.07.22. 12:09

A Birodalom visszavág bővelkedik ikonikus jelenetekben, ki ne emlékezne a végefelé elhangzó, "Én vagyok az apád" mondatra, amitől én gyerekként konkrétan sokkot kaptam. A film egyik drámai csúcspontja Han Solo befagyasztása volt, egy érzelmekkel zseniálisan játszó kétperces etűd, amiben meggyűlöltük Boba Fettet és nagyon sajnáltuk a rettentő hülye frizurát viselő Leia hercegnőt.

Han Solo lefagyasztása

A jelenet viszont csak azért jöhetett létre, mert Harrison Ford ekkorra már annyira rühellte a szerepet, hogy a második film forgatása alatt jelezte Lucasnak: nincs az az isten, hogy ő még egyszer belebújjon a bőrébe. Az eredeti forgatókönyvben Han és Csubakka együtt lép le Felhővárosból és repül el a Milennium Falcon fedélzetén. Amikor Ford közölte, hogy nem lesz Solo többé, Lucas és stábja kénytelen volt belenyúlni a forgatókönyvbe.

A Csillagok háborúja sikere után a Luke-ot alakító Mark Hamill és a Leiát megszemélyesítő Carrie Fisher két további filmre írt alá, Ford viszont csak egyre, mert nem tartotta elég érdekesnek Solo karakterét. Lucas azért találta ki a befagyasztást, mert így, ha Ford valóban kiszállt volna a franchise-ból, a karakterrel nem kellett volna foglalkoznia, ha viszont visszatér, simán ki lehet olvasztani, és mehet tovább a verkli.

A jelenet forgatása közben a forgatókönyvben szerepelt egy közepesen eredeti szerelmi vallomás is, amit Ford kicsit átírt, ezzel legendás dialógust alkotva az örökkévalóságnak. Amikor Leia elbúcsúzik a csempésztől, azt mondja neki, hogy "Szeretlek, Han." Solo erre eredetileg azt válaszolta volna, hogy "Én is szeretlek", de ezt Ford iszonyú klisésnek és unalmasnak tartotta, így a felvétel alatt csak annyit nyögött be helyette, hogy "Tudom." Lucasnak tetszett a nyegle válasz, és megtartotta a filmben.

"Return of the Jedi" Slave Leia Scene - Special Edition

Ford végül aláírt a Jedi visszatérre, aminek kismillió rajongó örülhetett nagyon, hiszen nélküle soha nem öltözött volna aranyszínű bikinibe Leia hercegnő. Aki viszont kibírta röhögés nélkül a dolgot, az Lando Carlissian, azaz Billy Dee Williams, hiszen Ford kiválásával logikus lett volna, hogy ő legyen Csubakka társa és a Milennium Falcon pilótája. (via Cracked)