Index Vakbarát Hírportál

Sérti a nyúlszájúakat A magányos lovas

2013.07.23. 10:38

Most éppen nem Johnny Depp folyton kisminkelt feje, a borzalmas bevételi adatok vagy az egész katasztrofális film áll a célkeresztben, hanem az egyik karakter. A William Fichtner által játszott gonosz kinézete dühítette fel azokat a szülőket, akik nyúlszájú gyerekeket nevelnek. (Ez egy veleszületett fejlődési rendellenesség, össze nem nőtt, vagy kissé szétálló felső ajak.) A probléma a szülők szerint azzal van, hogy amúgy is sokszor csúfolják és kiközösítik a nyúlszájú gyerekeket az iskolákban, és a film csak fokozza az előítéleteket. Esteban Lasso, egy, a nyúlszájúakat segítő kanadai szervezet elnöke reméli, hogy a születési rendellenességek nem lesznek a gonosz karakterek fő vonásai a továbbiakban.

Egy másik, angliai szervezet egyenesen arra szólít fel, hogy a nézők bojkottálják a filmet.  „A film nagyon mély üzenetet hordoz, ami megsérti azt a 90 ezer britet, akik nyúlszájjal születtek. A veleszületett rendellenességek nem viccesek és az ilyen karakterjegyekkel megjelenített gonosz szereplők nem segítenek abban, hogy az emberek megértsék a nyúlszájúakat. Úgyhogy Disney, nem fogjuk megnézni a filmet.” - áll a szervezet közleményében.

A magányos lovas összköltsége egyébként 250 millió dollár volt, amiből eddig csak 147 millió jött vissza. Annek, hogy legalább nullára kihozzák a vadnyugati Johnny Depp sztorit, nem tesz jót a botrány. A film bukásának okairól ebben a cikkünkben olvashatnak részletesebben.