Index Vakbarát Hírportál

Csehország rákapott a történelmi filmekre

2013.07.31. 17:05
Négy, a szokásosnál jóval magasabb költségvetésű történelmi film elkészítését tervezik Csehországban.

A Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap összeállítása szerint az 1989-es rendszerváltás után alig született nagyobb történelmi film Csehországban, holott ez a zsáner a szocialista évtizedekben rendkívül népszerű és nemzetközileg is sikeres volt. A cseh történelmi filmek legismertebb rendezője Otakar Vávra volt, aki 2011-ben, 100 éves korában hunyt el. Vávra nemzetközileg is sikeres történelmi filmjei elsősorban a 15. századbeli huszita mozgalommal (Husz János, 1954, Jan Zizka, 1955), illetve a 2. világháborúval (Sokolovo, 1974) foglalkoznak.

A bársonyos forradalmat követően azonban csak két-három nagyobb lélegzetű történelmi filmet forgattak Csehországban. Közülük is kiemelkedik a Juraj Jakubisko, a Prágában élő szlovák rendező által cseh-magyar-szlovák koprodukcióban készült Báthory (2008) című film, amely 320 millió koronás (3,8 milliárd forintos) költségvetésével minden idők eddigi legdrágább cseh filmje. 
A most nyilvánosságra hozott projektek közül ezt a költségvetést az Il Boemo című film közelíti meg. A Mimesis Film által - várhatóan francia, német és osztrák közreműködéssel - tervezett mű, amely Josef Myslivecek cseh zeneszerző életét dolgozza fel, várhatóan 260 millió koronába fog kerülni. A film központi témája a Myslivecek-Mozart viszony lesz.


A IV. Károly című film a legendás egykori német-római császár és cseh király életét dolgozza fel. IV. Károly a cseh történelem legnagyobbjai közé tartozik, életét két részben a Three Brothers társaság tervezi megfilmesíteni. A költségvetés összege 104 millió korona. Ugyanez a társaság új filmet akar forgatni Jan Zizkáról is, az alkotás költségvetése szintén 104 millió korona.

A negyedik tervezett történelmi film - Még minden rendben (Zatím dobré) - az ötvenes évek elejére kalauzolja el a nézőt és a Masín tesvérek esetét dolgozza fel, akik fegyverrel a kezükben verekedték ki magukat a népi-demokratikus Csehszlovákiából Berlin amerikai övezetébe. A Masín testvérek Nyugatra való távozásuk közben több embert megöltek, esetük továbbra is megosztja a cseh közvéleményt és a politikát, egyesek szerint hősök, mások szerint gyilkosok voltak. A Film United társaság által tervezett film költségvetését 90 millió koronára becsülik. A Csehországban forgatott filmek átlagos költségvetése 30 millió korona körül mozog.