Index Vakbarát Hírportál

Pasolini életéről forgat filmet Abel Ferrara

2013.08.16. 16:06

Willem Dafoe főszereplésével Pier Paolo Pasoliniről, az olasz újhullám rendezőjéről forgat filmet Abel Ferrara. Ez már a negyedik produkció, amelyen Ferrara és Dafoe együtt dolgozik. A filmet a rendező saját forgatókönyve alapján készíti, a felvételek november 1-jén kezdődnek, Pasolini 38 évvel ezelőtt bekövetkezett és máig tisztázatlan halálának előestéjén.

A francia-belga-olasz koprodukció az Eurimage-tól is kapott támogatást. A független filmet teljes egészében Rómában forgatják, de az utómunkákra Belgiumban kerül sor. Ferrara a jelenleg zajló Locarnói Filmfesztiválon beszélt az életrajzi drámáról. Elmondta, hogy Pasolini utolsó, Salo, avagy Szodoma 120 napja című filmje nagy hatással volt rá. "Nemcsak nagyszerű rendező volt, hanem igazi filozófus, költő, újságíró, ugyanakkor a születésszabályozást ellenző katolikus is, és radikális, szabad szellem minden tekintetben."

Defoe Rómában él olasz feleségével és kiválóan beszéli a nyelvet, így minden bizonnyal megérteti maj magát a szereplőgárdával, ami olasz színészekből áll majd.

Az 53 éves Pasolinit saját autójával gázolták halálra 1975. november 2-án a Róma melletti ostiai tengerparton. A 17 éves Giuseppe Pelosi bevallotta, hogy ő ölte meg, de 2005-ben visszavonta vallomását. Azt állította, hogy családja nyomására vállalata a gyilkosságot, de azt három másik férfi követte el. Bár a készülő produkció 1975-ben játszódik, Ferrara hangsúlyozta, hogy nem a rejtélyes haláleset kiderítésére törekszik, hanem a nagy hatású filmest akarja bemutatni.