Index Vakbarát Hírportál

Elhunyt A Magnum ereje rendezője

2013.08.21. 13:53

95 éves korában egy Santa Monica-i kórházban hunyt el Hollywood egyik nagy öregje, a veterán westernfilmes rendező, Ted Post, írja a BBC. 1959-ben ő csinált vadnyugati pisztolyhőst Clint Eastwoodból, de később úgy érezte, a színész elárulta őt, és tönkretette a karrierjét.

A tévésorozatgyártás nagy veteránja 1918-ban született New Yorkban. Már 20 évesen a showbiziniszben dolgozott: hétvégenként jegyszedő volt a brooklyni Pitkin színházban, majd színészórákat vett Tamara Daykarhanovától. A 40-es években úgy döntött, inkább rendező lesz, és az 50-es évektől már sorra kapta az olyan bérmunkákat, mint a kultikus Gunsmoke westernsorozat vagy a Twilight Zone horrorszéria epizódrendezései.

Az 1959-ben elinduló Rawhide című vadnyugati tévésorozattal ő indította el az akkor még csak 29 éves Clint Eastwood westernkarrierjét: a 8 évadot megélt, népszerű széria miatt választotta ki a színészt Sergio Leone a Dollár-trilógia főhősének. Ted Post később is együtt dolgozott Eastwooddal: 1968-ban együtt forgatták le az Akasszátok őket magasra című westernt, 1973-ban pedig A Magnum erejét.

A Magnum ereje

A forgatás alatt azonban nagyon megromlott a viszonyuk, és Post még évtizedekkel később is felemlegette a sajtóban Eastwoodnak, hogy tönkretette a rendezői karrierjét. A színész szerinte ekkor lett megalomán, önző és egoista, aki már nem volt tekintettel az érzékenyebb lelkű kollégáira (sőt, Eastwood állítólag azzal hencegett mindenkinek a 70-es évek elején, hogy több Piszkos Harry-filmet fog forgatni, mint amennyit Ted Post).

Post sajnos valóban nem forgatott semmi jelentőset a Magnum után, a filmográfiája kimerül néhány Colombo epizódban és a 91-es Élő pajzs című, Michael Dudikoff-féle, bóvli vhs-akcióban. Utolsó filmje a szerény költségvetésű 4 faces volt 1999-ben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport