Index Vakbarát Hírportál

Nicolas Cage nélkül sem rossz a Kick Ass

2013.08.24. 19:48 Módosítva: 2013.08.24. 19:50

A folytatások mindig rosszabbak az első résznél, kivéve a Terminátor 2-t. A Kick Ass 2 sem ment szembe ezzel a hollywoodi örökigazsággal, de azért fröcsög benne annyi vér és ugrál benne annyi spandexbe bújt idióta, hogy megérje végigröhögni. A rendező ugyan új lett (Matthew Vaughn helyett Jeff Wadlow), a szereplőgárda és a gyilkos humor viszont a régi.

A búvárruhás Kick Ass (Aaron Taylor-Johnson) és a lila parókás Hit Girl (Chloë Grace Moretz), akiknek most már végre nem adtak hülye magyar szuperhősnevet a fordítók, most még elszántabban kaszabolják a nagyvárosi maffiózókat, az első rész nyikhaj gengsztercsemetéje (Christopher Mintz-Plasse) pedig pornóálarcos szupergonoszként tér vissza. Bár aki képes volt őt Motherfuckerről a kényszeresen szóviccelős „Muterbe Ver”-re átkeresztelni, az tényleg megérdemelné, hogy egy 15 éves tinilány egyenként csonkolja az ujjperceit.

Kick-Ass 2 Official Red Band Trailer #1

A sztori természetesen az egekbe magasztalt első rész egyenes folytatása, és nagyjából hűen követi Mark Millar már-már betegesen perverz szuperhősparódiáját, a Kick Ass képregényt (erről bővebben a Könyvesblog írt). A film helyszíne most is egy tipikus bűnös nagyváros, ahol egy maroknyi civil megelégeli, hogy a rendőrség nem tesz semmit a drogdílerek, a tiniprostikat dolgoztató stricik és az őrült sorozatgyilkosok ellen, ezért házilag varrt jelmezekbe bújva önkéntes igazságosztókként kezdik járni az utcákat.

Ők azok, akik nem tudnak repülni, nincs röntgenlátásuk és agymanipuláló képességük, egyszerűen csak elegük van abból, hogy mindenütt az erőszak, a rettegés és a korrupció az úr. Ezért állnak be az őrült Amerika kapitány-klón Csillagsáv ezredes (Jim Carrey ) csapatába, aki egy jó útra tért exmaffiózó, és éjszakánként a hereharapásra idomított kutyájával meg a nemzeti lobogó színeivel kipingált baseballütőjével szokott vérengzést csapni a bűnözők között.

A film első fele egy elképesztő tempóban pörgő, fapados Bosszúállók lett. Jeff Wadlow gyönyörűen bemutatja a szuperképességek nélküli szuperhősök összekovácsolódását, olyan vicces kikacsintásokkal, mint amikor néhány önjelölt igazságosztó nem tud beszállni a megbeszélt rendcsináló akcióba, mert náthás lett, vagy mert pont aznap estére szóló színházjegye volt (ilyen gondja Supermannek és a többi repkedő alsógatyásnak sosem volt a képregényekben, talán csak a bérelt lakásban napi megélhetési gondokkal küzdő Pókembernek). Az önkéntes szuperhősök ligája is kellemesen sokszínű: akad benne fekete kütyümester, meleg nyüzüge, elkeseredett negyvenes házaspár és persze egy kötelező jónő, a dákóval dákóra támadó Night Bitch, azaz a magyar keresztségen "Éjribanc".

A vidám és véres verekedések mellé viszont egy idő után túl sokszor jön be Kick Ass és Hit Girl jeleneteiben a gimis romkomokból unalomig ismert „menő pomponlányok és izomagyú focisták harca a szegény lúzerekkel”-szál, ami miatt többször is leül a film. Szerencsére a dominaszerkós Muterbe Ver és a jelmezes csicskásai (kedvencem a kigyúrt Kurt Russell kinézetű Mother Russia) még azelőtt megrendezi a maga kis rendőrkaszabolós vérfürdőjét, mielőtt a néző bealudna a nyáltengertől.

Ezzel el is értünk a film két legnagyobb hibájához. Az első: Chloë Moretz időközben 15 éves lett, így Hit Girl már nem tud ugyanaz a cuki kislányba oltott, őrült sorozatgyilkos lenni, aki az egyik pillanatban még fodros szoknyában issza a kakaót, aztán durvábban szeleteli fel a gengsztereket, mint a Péntek 13 Jasonje a tinédzsereket. A másik: a Kick Ass-széria legjobb karaktere, Big Daddy, akit Nicolas Cage játszott az első részben, itt már halott. És az alkotók sajnos nem tudtak a helyére betenni egy olyan megkeseredett, antiszuperhős figurát, aki egyszerre tud viccesebb lenni Tony Starknál és brutálisabb a Sin City Marvjánál, bónusznak pedig olyan macsó eleganciával mészárol le egy raktárháznyi rosszfiút, hogy azt századszorra is öröm visszanézni.

Kick-Ass 2 - Extended Red Band előzetes

Jim Carrey persze görcsösen próbál az új Big Daddy lenni, de hiába volt a saját, rögtönzött ötlete a „Haha, egy kutya lóg a töködön!"-mondat, nem lehet onnantól komolyan venni a figuráját, hogy a sok erőszak miatt elhatárolódott egy közismerten véres film folytatásától. Ettől persze még a Kick Ass 2 egy brutálisan vicces és véres vígjáték, bárcsak minden trilógiává hízó franchise (naná, hogy lesz Kick Ass 3!) tudná ugyanígy hozni az első rész színvonalát!

IMDb: 7,3 pont
Rotten Tomatoes: 29%
Index-ítélet: 6,5/10