Index Vakbarát Hírportál

Hogyan legyen újra fasza a Star Wars?

2013.09.29. 22:52

Három nappal ezelőtt került fel a Youtube-ra egy nyílt video-levél, melynek címzettje a Star Wars-sagafolytatójának kiszemeltJJ Abrams. A máris többszázezres nézettségű, szuperül megcsinált „szerelmes levélbe csomagolt figyelmeztetés” célja az, hogy négy olyan alapelvet ajánljon rendező figyelmébe, amivel helyrepofozhatja az űreposz midi-klorianokig lerombolt hírnevét. Itt a video, lejjebb pedig összefoglaljuk az ajánlásokat.

Hogyan legyen újra fasza a Star Wars?

Tehát:

1. A Star Wars egy űr-western, ezért a Szenátusban, könyvtárban vagy más városi helyszíneken csordogáló jeleneteknek nics semmi hangulata, ellenben a vad vidékek (a Tatooin-tól a Hoth bolygóig) nagyon adják a kalandot, csakúgy, mint a western másik klasszikus helyszíne, a füstös lebuj - ami 2015-ben már nyilván nem lehet füstös.

2. A Star Wars szépsége nem a csilli-villi polírozott tárgyakban van, hanem az olyan ütött-kopott dolgokban, mint a megbuherált csempészhajó Millenium Falcon vagy a felkelők titkos bázisán összetákolt X-szárnyú vadász. Ahogy a video fogalmaz: A Star Wars-galaxis egy second-hand világ.

3. Az Erő maradjon rejtélyes, nem kell magyarázni, varázslatokba és iskolákba szorítani!

4. Le a cukisággal! A Star Wars galaxisa kemény világ, ahol a követeléskezelő lefagyasztja az adóst, ahol nincs helye sem a Jar-Jarhoz hasonló együgyű lényeknek, sem pedig a cukifiúcskáknak. És Han Solo mindig először lő!

A lényegében az első trilógia világához való visszatérést pártoló alapelvek mellé mi is teljes mellszélességgel oda tudunk állni – ezt ön is megtheti az Ügy érdekében készített honlapon, vagy a #dearjjabrams hashtag használatával–, de mi a négy ponthoz még hozzátennénk azt az aranyszabályt, amit az eredeti video egyik kommentelője idézett a még tragikus eligénytelenedése előtti George Lucas-tól: „A különleges effekt csak egy eszköz, ami a történet elmesélését segíti.”

Abban biztosak vagyunk, hogy a magyar Star Wars-rajongóknak is megvannak a maguk jótanácsai JJ Abrams számára, hajrá!