Index Vakbarát Hírportál

Autóbalesetben meghalt a spagettiwesternek sztárja

2013.10.02. 08:32

Meghalt kedd este Giuliano Gemma olasz színész, a spagettiwesternfilmek hőse. A vadnyugati Ringo-filmek főszerepében híressé vált színész 75 éves korában, autóbalesetben vesztette életét Róma közelében.

Gemma kaszkadőrként kezdte pályafutását, s egészen addig folytatta ezt a tevékenységét, amíg Duccio Tessari olasz filmrendező fel nem fedezte, és huszonnégy éves korában Fiam, a hős című filmben szerepet adott neki. Volt egy közös filmje Henry Fondával, A nagy csata című francia krimi. Később A párduc című történelmi filmmel ért el komolyabb sikert Alain Delon, valamint az akkor még Mario Girotti néven szereplő Terence Hill oldalán. A film Garibaldi szicíliai partraszállásának történetét dolgozza fel.

Feltűnt a Ben Hurban is, és pályafutása során olyan nagyságokkal játszott együtt, mint Charlton Heston, Liv Ullmann, Catherine Deneuve, Kirk Douglas, Henry Fonda. Spagettiwesternben először 1965-ben szerepelt, méghozzá Tessari Pisztolyt Ringónak című alkotásában. Filmbeli partnerével, Fernando Sanchóval ugyancsak Tessari rendezésében volt még egy közös westernjük 1965-ben, a Ringo visszatér. Ezt követően több tucat olasz vadnyugati filmben játszott, de nem mindegyik volt olyan kiemelkedő alkotás, mint a Tessarival készült filmek. 1999-ben egy rövid mellékszerep jutott neki a francia íróról, Balzacról szóló kétrészes filmben, akkor Gérard Depardieu-vel láthatták.

Giuliano Gemma több mint száz mozi- vagy televíziós filmben szerepelt, élete utolsó éveiben is aktív volt. Hobbija a szobrászat volt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport