Index Vakbarát Hírportál

Kiugrott a harmadikról a Mussolini végnapjai rendezője

2013.10.07. 08:32

Kilencvenegy éves korában meghalt Carlo Lizzani olasz filmrendező, forgatókönyvíró, a Mussolini végnapjai című film alkotója. Olasz sajtójelentések szerint Lizzani szombaton kiugrott házának harmadik emeletéről. A római születésű férfi filmkritikusként és színészként is közismert volt.

"A haláláról szóló tragikus hír elszomorít, nemcsak azért, mert sok évtizeden keresztül mély barátság kötött minket össze, hanem azért, amit ő a film, a kultúra és hazánk demokratikus fejlődése számára jelentett" - hangoztatta közleményében Giorgo Napolitano olasz államfő. Massimo Bray kulturális miniszter rendkívüli személyiségnek nevezte a rendezőt, aki egész életét a mozinak szentelte.

Lizzani nevéhez 69 film fűződik rendezőként, de forgatókönyvíróként és producerként is ismert volt. Ő rendezte egyebek között az 1848-as európai forradalmak dicsőséges és tragikus korszakát felelevenítő Milánó öt napja című, 2004-ben készült filmet, a Maria José, az utolsó királynét, és a Szegény szerelmesek krónikáját. Az olasz filmművészet olyan nagyságaival dolgozott együtt, mint Michelangelo Antonioni, Ennio Morricone, Franco Fraticelli, Dino De Laurentiis, Giuseppe de Santis. Tagja volt egykoron a velencei filmfesztivál és a Berlinale zsűrijének is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport