Index Vakbarát Hírportál

Eltűnhetnek az artfilmek a mozikból

2013.10.09. 12:22

Állami szerepvállalás nélkül eltűnhetnek az artfilmek a mozikból - írja a Filmforgalmazók Egyesülete. Állásfoglalásuk szerint korábban évente 150 millió forintos központi támogatást fordítottak ezeknek a filmeknek a bemutatására. 2010-ben viszont, a Magyar Mozgókép Közalapítvány megszűnésével, elapadtak a források. "2012-ben a Magyar Nemzeti Filmalap egyszeri pályázat keretében, az NKA vizuális művészeti kollégiuma pedig 80 milliós keretből támogatta a filmek terjesztését.  Idén azonban egyik támogató sem írt ki pályázatot, holott állami segítség nélkül sem térségünkben, sem Európa más országaiban nem működik az artfilmek terjesztése" - írják.

Hozzáteszik, hogy a forgalmazók a támogatás igénybevételének elvi feltételeként évente több százezer forintot fizetnek a bemutatandó filmek „art” besorolására a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál. Aktuális pályázati kiírás hiányában viszont nincsenek igénybevehető támogatások.

Az egyesület szerint az artfilmek eltűnésével az artmozik vetíthető filmek nélkül maradnak, bezárásuk elkerülhetetlen lesz. Így később a magyar artfilmek sem tudnak majd eljutni a nézőkhöz. Azt tapasztalták, hogy az elmúlt időszakban többször bebizonyosodott, hogy a multiplexekben az új magyar filmeket csak néhány hétig vetítik, így artmozik nélkül a magyar filmgyártás is vetítőhelyek nélkül maradhat.

Az egyesület úgy látja, hogy kiszámítható és hosszú távú artfilm támogatási rendszer elindítását eddig egyik állami szerv sem vállalta fel. A Filmalap és az NKA csak eseti pályázatokat jelentetett meg tavaly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig hiába ígérte 2013-ra, hogy kiírnak egy 200 millió forintos pályázatot az artmozik és az artforgalmazók támogatására, a mai napig nem ismert, hogy milyen ismérvek alapján tervezik ezt a pénzt szétosztani. A Filmforgalmazók Egyesületének álláspontja szerint az artfilmek forgalmazóinak mintegy százhúszmillió forint éves támogatásra lenne szükségük, hogy továbbra is láthatóak legyenek a mozikban a magyar és nemzetközi artfilmek.

Csak Budapesten évente mintegy félmillióan, vidéken több százezren váltanak jegyet ilyen filmekre. Nézettségük és bevételük persze alacsonyabb, mint a hollywoodi szuperprodukcióké, de "művészeti, kulturális és közösségteremtő értékeik miatt ezek a filmek kivételes jelentőségűek" - írják. A forgalmazók szerint a Cannes-ban, Berlinben, Velencében díjazott alkotásokat kizárólag piaci alapon lehetetlen bemutatni.