Index Vakbarát Hírportál

A New York-i tinik láthatják a leszbiszexet

2013.10.24. 18:21

NC-17, azaz 17 éven aluliak számára tiltott besorolást kapott Amerikában az Adéle élete - 1-2. fejezet című, díjhalmozó leszbikus dráma, a New York-i IFC Center moziban azonban nem zavarták el a kíváncsi tiniket, írja a Variety. A New York Timesnál dolgozó A.O. Scott 14 éves lánya például kétszer is meg tudta nézni a filmet. Mivel az Adéle életében 15 percen keresztül mutatják a két főszereplő lány, Adèle Exarchopoulos és Lea Seydoux szexjelenetét, a mozik számára egyértelmű volt, milyen besorolást fog kapni a film az amerikai mozgóképszövetség korhatárbizottságától, az MPAA-tól.

Adéle élete - 1-2. fejezet

John Vanco, az IFC Center mozivezetője viszont így védte meg a fiatalkorú nézőket beengedő munkatársait: „Tény, hogy a film nem gyerekeknek szól, de a mi álláspontunk szerint annak nincs akadálya, hogy a kellően érett és érdeklődő tinédzserek megnézzék, milyen érzelmi kihívásokat tartogat számukra a felnőttkor."

A jelenséggel nemigen lehet mit kezdeni. Az amerikai mozgóképszövetség, az MPAA korhatárbesorolása ugyanis csupán egy ajánlás a szülőknek, hogy az adott film melyik korosztálynak való, a testületnek nincs semmilyen kényszerítő ereje, amivel büntethetné a mozit vagy a film fiatalkorú nézőit.

Közben újabb állomásához érkezett az Adéle tunéziai rendezője, Abdellatif Kechiche és az egyik főszereplő lány, Lea Seydoux közötti nyilvános vita. Seydoux egy hónappal ezelőtt ezt állította: „A forgatás szörnyű volt. Kechiche mindent százszor újravett, mert egyszerűen fogalma sem volt arról, mit akar csinálni”. A rendező nyílt levélben válaszolt a színésznőnek, aki szerinte egy „arrogáns, félresikerült gyerek”:

Seydoux kisasszony radikálisan megváltoztatta a rólam alkotott véleményét, pedig Cannes-ban még a nagy nyilvánosság előtt és bizalmasan többször is megköszönte nekem, hogy ő kapta meg ezt a nagyszerű szerepet. Arany Pálmát nyert az Adéle életével, mindenki őt ünnepelte és dicsőítette, most viszont a túlzásaival és hazugságaival engem akar besározni. Azt hiszi, ez a lejárató PR-kampány segít majd megőrizni a lázadó imidzsét, és még sokáig a magazinok címlapjára kerülhet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport