Index Vakbarát Hírportál

Mindenkinek lehet egy filmje a Kossuth klubban

2013.11.27. 16:26
A oktatásban, valamint az önismeret és önkifejezés eszközeként használható Digitális Történetmesélés módszerét 2013. november 29-én mutatja be az Anthropolis Egyesület a Kossuth Klubban.

Az Anthropolis Egyesület 2010 óta foglalkozik a Digitális Történetmesélés alternatív oktatási, önismereti és önkifejezési módszerelméletével és gyakorlatával, ami egy gyerekeket és felnőtteket egyaránt célzó oktatási módszert, angolszász minták alapján.

A projektmunkák keretében általános iskolai osztályok közösen létrehozott meséket, középiskolások különböző tematikájú személyes történeteket dolgoztak fel, továbbá a bicskei menekülttáborban maguk a menekültek készítették el saját filmjeiket. Az eredményekről november 29-én számol be a nagyközönségnek az Egyesület, valamint együttműködői, partnerei, beleértve a résztvevő oktatókat és iskolásokat. A rendezvény helyszíne a Kossuth Klub.

Az angolszász területeken az 1990-es években megjelent oktatási és önismereti gyakorlat 2000-ben terjedt el Európában, egyebek mellett a BBCWales kezdeményezésére. A módszer abban segít, hogy a használói, alkalmazói önmagukra, saját történetükre koncentráljanak, azt szavakba öntsék és felfűzzék egy dramaturgia ívére, végül mások számára is elmeséljék egy személyes fényképekből összevágott kisfilm révén.

A digitális történetmesélés módszerét alkalmazhatják tanárok és oktatók, akik a különböző kompetenciák fejlesztésén túl a diákjaikat is szeretnék jobban megismerni, újságírók és médiamunkások, akik a hitelesség mellett a személyességet is fontosnak tekintik, szervezetfejlesztők és pszichológusok, akik új technikákat keresnek szervezetek és az önismeret fejlesztésére, valamint minden érdeklődő, aki szeret történeteket mesélni, hallgatni, nézni.

A filmeket és a módszert november 29-én ismerhetik meg közelebbről az érdeklődök a Kossuth klubban 15 és 20 óra között. A részletes program itt olvasható.