Index Vakbarát Hírportál

Versenyben A nagy füzet a Les Arcs Európai Filmfesztiválon

2013.12.13. 10:59

Szász János A nagy füzet című filmje meghívást kapott a szombaton kezdődő Les Arcs Európai Filmfesztivál versenyprogramjába, amelyet ötödik alkalommal rendeznek meg a francia Alpokban kétezer méter magasan fekvő Les Arcs nevű síparadicsomban. A fesztiválon kizárólag európai filmeket mutatnak be.

A programban kilencven nagyjátékfilm szerepel, közülük a franciaországi mozibemutató előtt tíz európai alkotást itt láthat először a közönség. Lesznek bosnyák, brit, francia, izlandi, lengyel, norvég, olasz, román, spanyol, svéd és szlovén filmek, illetve hétfőn Szász János A nagy füzet című filmje is. A Kristály Nyíl elnevezésű fődíjat jövő péntek este adja át a héttagú zsűri, amelynek elnöke Nicole Garcia francia filmrendezőnő, színésznő.

A 2009-ben rendezett első Les Arcs-i fesztiválnak Magyarország volt a díszvendége, 12 filmmel szerepeltünk rajta, a versenyprogram zsűrijének elnöke pedig Szabó István filmrendező volt. Idén a volt Jugoszlávia utódállamainak filmművészetét állította a középpontba Frédéric Boyer művészeti igazgató. A szervezők 14 ezer nézőt várnak a fesztiválra, amin jelentős szakmai programokat is kínálnak a háromszáz meghívott producer, forgalmazó és rendező számára. A koprodukciós fórumon évről évre egyre több európai filmtervet mutatnak be, idén 28 projekt alkotói kaptak meghívást Les Arcs-ba, köztük Kenyeres Bálint A jó katona című filmtervével.