Index Vakbarát Hírportál

Jennifer Lawrence túl kövér akcióhősnek

2013.12.25. 17:49
Nyár óta tudjuk, hogy Ben Affleck lesz az új Batman, de azóta sem csillapodott le a kétszeres Oscar-díjas sztár felé irányuló rajongói gyűlölet. Pedig rengeteg olyan színész volt már a filmtörténetben, akit az új szerepe bejelentésekor azonnal kutyázni kezdtek a nézők, akik persze a premier után már azt állították, ez volt a sztár eddigi legjobb alakítása. Nemrég a Flavorwire is összeszedett néhány ilyen esetet: íme a leggyűlöltebb mozihősök Heath Ledger Jokerétől Daniel Craig James Blondjáig.

1. Ben Affleck Batmanje

A Warner idén augusztusban robbantotta fel a denevérbombát azzal, hogy Ben Géza Afflecknek adták a Batman Vs. Superman főszerepét, miután Christian Bale 50 millió dollárért sem akarta negyedszerre felhúzni a denevérgúnyát. Csak a hír bejelentése utáni első órában 96 000 gyűlölködő tweet küldte el az anyjába a 41 éves sztárt, de a Batman-jelmezes Ben Affleck és a Robin-álarcos Matt Damon a mai napig kimeríthetetlen aranybányát jelent a mémgyártóknak.

Az Affleck-gyűlölők ráadásul a Warnert is elkezdték tiltakozó levelekkel bombázni. Sőt, néhányan a washingtoni Fehér Ház honlapján magától Obama elnöktől kértek segítséget, hogy csapjon oda Hollywoodnak, és kényszerítse rá a stúdiót a színészcserére. Pedig Ben Affleckről már régen nem a Gigli című filmje vagy a nőügyei miatt cikkezik a világsajtó: az utóbbi években sorra nyerte a díjakat a Tolvajok városával és az Argo-akcióval. Ráadásul már kétszer is volt szuperhős: a Hollywoodlandben Superman-gúnyában, a Fenegyerekben pedig a vak harcművész bőrszerkójában feszített.

2. A szürke ötven árnyalata

Most már biztos: az Egyszer volt, hol nem volt tévésorozat vagány vadásza, az egykori Calvin Klein-gatyamodell Jamie Dornan fogja megbilincselni, kikötözni és mindenféle szexuális játékszerrel izgatni a 24 éves Dakota Johnsont E. L. James 60 milliós példányszámban elkelt bestsellerének filmváltozatában. A rajongóknak viszont az a baja ezzel a felállással, hogy egy sokkal ártatlanabb kinézetű lányt akarnak látni a vásznon, akit egy sokkal robusztusabb macsó fenekel el. Egy ideig úgy volt, hogy a Kemény motorosok sztárja, Charlie Hunnam lesz a főhős, de miután elolvasta a gyenge forgatókönyvet, és ránézett a mindössze 125 ezer dolláros csekkre, időhiányra hivatkozva visszaadta a szerepet.

change.orgon elindított petícióban kitett szavazáson viszont több ezer 50 Árnyalat-rajongó követeli, hogy a főszereplőket cseréljék le a Sin City tiniprostijára, Alexis Bledelre és a sorozatsztár Matt Bomerre. A rajongói gyűlölethadjárat egyébként már odáig fajult, hogy a készülő film producere, Dana Brunetti halálos fenyegetést is kapott (igaz, csak a Twitteren) a félrecastingolásért. Akinek pedig még mindig nem világos, miért mamipornó a mamipornó: a regénybeli milliomos, Christian Grey perverz ugyan, de a nagyikák helyett inkább a fiatal lányokat viszi be a szexbarlangnak álcázott kínzókamrájába, és ez az utóbbi években az otthon unatkozó anyukák kedvenc olvasmánya lett. Hát így.

3. Tom Cruise Lestatja

Cruise már a '90-es években is ugyanúgy egyszerre örvendett közutálatnak és hihetetlen népszerűségnek, mint most. Míg 1988-ban a Koktélért és az Esőemberért csak 3-3 millió dollárt kapott, a Túl az óperenciánnal kezdődően minden főszerepért minimum 10 milliót kért, a '94-es Interjú a vámpírral főszerepéért 15 millió járt neki. Amikor a film forgatókönyvírója, az eredeti Interjú a vámpírral című bestseller regény írónője, Anne Rice megtudta, hogy a Geffen Pictures és a Warner stúdió Julian Sands helyett Cruise-t akarta főszereplőnek, közleményt adott ki: „Csak annyira hasonlít az én Lestatomra, mint Edward G. Robinson Rhett Butlerre. Bizarr ez az egész, nem tudom elképzelni, hogy ebből jó film szülessen”.

A 223 millió dollárt kaszáló film premierje után viszont Anne Rice nyilvánosan is bocsánatot kért a Cruise-ellenes kirohanásai miatt. Sőt, az írónő 7740 dollárt fizetett azért, hogy Hollywood legpatinásabb filmes lapja, a Daily Variety kétoldalas PR-cikkben közölje le: Cruise pontosan ugyanaz a Lestat, amilyennek írás közben elképzelte a karaktert. Bár Tom Cruise és Brad Pitt Aranymálnát kapott, mint a legszörnyűbb filmes pár, az Interjú a vámpírral óriási sikerrel lovagolta meg a korszakon végigsöprő vámpírőrületet (ami eredetileg Anne Rice regényei, és az azokból merítő Vampire szerepjáték miatt szabadult el, még a 90-es évek elején).

4. Daniel Craig James Bondja

2005-ben a fél világ kiakadt azon, hogy a mindig kínosan elegáns, fekete hajú, ír Pierce Brosnan után a liverpooli focihuligánnak kinéző, szőke Daniel Craig lett az új Bond. A 007-es rajongói szerint Craigből teljesen hiányzott a britek eleganciája, és már előre féltették a több évtizedes sikersorozatot a George Lazenbynél is rosszabbnak kikiáltott, baltaarcú James Blondnak csúfolt színésztől. Sokan a mai napig nem tudták feldolgozni a színészcserét, és egy-egy Bond-hír után rendre előkerülnek a „Bond nem nézhet ki úgy, mint egy német dokkmunkás vagy mint a széria orosz bérgyilkosai”-típusú kommentek.

Ezek a feketeöves trollok viszont mindig elfeledkeznek arról, hogy Craig nemhogy nem ásta meg a 007-es sírját, de a saját paródiájába fulladó Halj meg máskor! után sikeresen újjáélesztette a franchise-t. Sőt, a Bond-mozifilmek történetében először egymilliárd dollár feletti álombevételt hozott össze. Az eredeti Ian Fleming-regények rajongóinak pedig igazi ínyencfalat volt a producerek előzményfilmes megközelítése: lám, ebből a vodka-martini helyett sört vedelő tahóból lesz majd a Dr. Nóból megismert Connery-Bond, miután már megtanult nyakkendőt kötni és mindenkit felkoncolt, akinek köze van a szerelme halálához.

5. Heath Ledger Jokere

Ma már mindenki úgy emlegeti a 2008-ban elhunyt Heath Ledgert, mint az új James Deant, aki korosztálya legnagyobb tehetsége volt, de tragikus hirtelenséggel meghalt, így már csak posztumusz kaphatott díjesőt minden idők legjobb képregényfilmes főgonoszának megformálásáért. Pedig ugyanezek a hangok 2006-ban még a Batman-mítosz meggyalázásának tartották, hogy Christopher Nolan egy ausztrál bájgúnárnak adta Joker szerepét, ahelyett, hogy Johnny Deppet vagy Sean Pennt kérte volna fel a szerepre.

Ledgert 2006-ban előre leírta mindenki: Ledger a Jack Nicholson-féle Joker bohóccipőjének fűzőit sem kötheti meg. És mivel a színészt a Túl a barátságon óta Hollywood legmelegebb cowboyaként jegyezte a filmvilág, a netet ugyanúgy elárasztották a Batmant ölelgető Joker buziviccei, mint most a Ben Affleck-Matt Damon Batman-Robin mémek. Végül mégis jól sült el Nolan színészválasztása: Ledger élete legjobb alakítását nyújtotta, aminek köszönhetően a Sötét lovag a trilógia legütősebb darabja lett, egymilliárd dollárt kaszált, a bemutató előtt túladagolásban elhunyt tinibálvány pedig több filmes díjat kapott, mint az addigi 28 éve alatt összesen.

6. Vivien Leigh Scarlett O'Harája

Ma már nehéz elképzelni Vivien Leigh és Clark Gable nélkül minden idők egyik legnépszerűbb és legnyálasabb hollywoodi látványfilmjét, az Elfújta a szelet. Pedig ha már a 30-as években is lett volna net, a gyűlölködő trollok telekommentelték volna az összes fórumot az MGM stúdió és a producerpápa David O. Selznick béna színészválasztása miatt. Sőt, rosszindulatú mémek sora született volna arról, hogy miért kell az amerikai Dél legkarizmatikusabb női hősét egy ismeretlen, indiai születésű angol kislánynak eljátszania a közönségkedvenc Olivia de Havilland helyett.

Fanyalgók persze már akkor is akadtak, csak nem voltak filmes blogok, amik teret adtak volna nekik, így megmaradt az egész a művészelit belső vitájának. Az 1939-es premier után viszont évekig attól volt hangos a korabeli sajtó, hogy megszületett az évszázad amerikai filmje: a New York Timestól a Manchester Guardianon át a patinás Variety-ig mindenhol elolvadtak Scarlett O'Harától. Az Elfújta a szél végül 8 Oscar-díjat kapott, évtizedeken keresztül ment teltházzal a mozikban, ami végül 400 milló dolláros bevételt jelentett, ami ma egy Avatar-Titanic-Bosszúállók kaliberű blockbuster kasszarobbantásának felelne meg.

7. Liz Taylor Kleopátrája

A 60-as években a Kleopátra kezdetben egy szerény, kétmillió dolláros költségvetésű film lett volna Joan Collinsszal vagy Susan Haywarddal a főszerepben. Az író-rendező Joseph L. Mankiewicz azonban hatórás duplafilmet akart forgatni Caesar és Kleopátra illetve Antonius és Kleopátra címmel, ebből lett végül a korszak legdrágább szandálos opusza, a 44 milliós költségvetésű, négyórás Kleopátra. Csak a főhősnőt alakító Elizabeth Taylor 7 milliós rekordgázsit vágott zsebre érte, az ő szereplésének azonban ára lett: kihajították az eredeti rendezőt, Rouben Mamouliant.

Mamoulian ugyanis azt akarta eredetileg, hogy egy fekete színésznő, Dorothy Dandridge alakítsa Kleopátrát a filmben, míg Marcus Antonius szerepét Charlton Heston helyett a Ben-Hur Messalája, Stephen Boyd kapta volna meg. Bár Liz Taylort a sztárallűrjei miatt sokat ekézte a sajtó a premier előtt, a Kleopátra végül négy Oscar-díjat nyert és 55,7 milliós bevételt generált (utóbbi ma egy közepes blockbuster 426,2 milliós bevételének felelne meg).

8. Michael Keaton Batmanje

A Flavorwire listájából érthetetlen módon kimaradt a legelső Batman: Michael Keaton. Pedig a 80-as évek végén ős pontosan olyan gyűlölethullámot generált, mint Affleck Batmanje vagy Ledger Jokere. Keaton ugyanis Tim Burton kiskedvence volt, különösebb tehetség és díjak nélkül (oké, egyet kapott Beetlejuice-ért, de ott bárki lehetett volna a horrormaszk alatt), és még csak véletlenül sem volt sármos.

A '89-es Bruce Wayne-t, ezt a szűk garbót hordó, szemüveges, kopaszodó és pocakos nyüzügét ma már lehipsztereznénk, akkoriban viszont pont az ilyen embert nevezték antiszociális geeknek, aki maximum olvasgathatja a Batmant, ahelyett, hogy a bőrébe bújna. Az élet viszont Tim Burton vízióját és Keatont igazolta: a '89-es Batman jó visszhangot kapott a sajtóban, 411 milliós bevételt generált, és elindította a képregényfilmek reneszánszát (amit Val Kilmer és George Clooney latexmellbimbós ámokfutása a 90-es évek végére ki is herélt).

9. Jennifer Lawrence Katniss Everdeenje

Szintén kimaradt a Flavorwire elátkozott, majd istenített színészei közül Hollywood aktuális kedvence, Jennifer Lawrence. Az Oscar-díjas színésznő már másodjára játszotta el az Éhezők viadala-regények spandexben ugráló, szabadságharcos íjászlányát, az első film 691 millió dolláros bevétele mellé újabb 691 milliót termelve a Lionsgate stúdiónak.

Pedig a Suzan Collins-kötetek fanatikus rajongói a premier előtt azzal vádolták a szuperdögös Jennifer Lawrence-t, hogy „túl kövér, túl csinos és túl szőke” az Éhezők viadalára önként jelentkező, majd a médiadiktatúra elleni lázadásba belekeveredő Katniss Everdeennek. És ugyan a premier után még a Hollywood Reporter is azon lovagolt, hogy a 23 éves sztár bébihájat villantott a filmben, a Lionsgate stúdió ma már annyira elégedett a bevételi adatokkal, hogy az Éhezők-trilógia lezárása a Harry Potter franchise-hoz hasonlóan két mozifilmre lesz szétszedve.