Index Vakbarát Hírportál

Az olcsó horror a legjobb befektetés

2013.12.30. 12:05

A 2013-as év legjobban termelő hollywoodi blockbusterei, mint a Vasember 3 (1,2 milliárd dollár), a Gru2 (918 millió dollár) vagy Az éhezők viadala 2 (784 millió dollár) közel sem tekinthetők a legjobb befektetésnek, írja a TheWrap. Igaz, hogy papíron a bevételek nagyon jól néznek ki, de a befektetett összeg is nagy, a gyártási, marketing és terjesztési költség az egekbe szökhet, így a relatív megtérülés elég alacsony lehet. 

Ennek megfelelően 2013 legjobb befektetése az Insidious 2 (A gonosz háza) volt, amit mindössze 5 millió dollárból forgattak és 160 milliót termelt. A második a Purge (A bűn éjszakája), a harmadik a Conjuring (Démonok közt) - azaz három alacsony költségvetésű horror. Így már érthető, miért csaptak le a nagyok az ilyen horrorfilmekre, és jön ki szinte minden nagy stúdió a sajátjával 2014-ben is. Az év kilenc legjobb filmes befektetése (a The Wrap így számolt: a bevételből levonta a költséget, majd az eredményt elosztotta a büdzsével, így jött ki a megtérülési ráta):

És ha van pozitív lista, akkor lennie kell negatívnak is, ugye. Az év buktái között az első helyen A magányos lovas áll, aminek csak a gyártására 215 millió dollárt költöttek, a nyitó hétvégéje 29 millió dolláros volt, és a stúdiónak 160-190 millió dolláros mínuszt jelent. Az elnök végveszélyben sem volt olcsó (150 milliós gyártási költség), de 24 milliós buktával nyitott, kb 100 milliós veszteséget okozva minden költséget beleszámolva. Az óriásölő forgatására sem azért költöttek 195 millió dollárt, hogy 27 millióval nyisson (százmillió körüli veszteség összesen), és a R.I.P.D. - Szellemzsaruktól is többet vártak, mint a 12,7 milliós nyitány, már ha csak a gyártása 130 millió dollárt emésztett fel. 

Az év utolsó nagy buktáját, a részben Budapesten forgatott 47 Ronint a Universal jóelőre elkönyvelte bukásnak, a forgatásra elköltött 175 millió dollárt már a nevetséges nyitóhétvége (9,8 millió dollár) előtt teljes egészében veszteségnek írták le.