Index Vakbarát Hírportál

Waltz a zsűriben, Linklater versenyben

2014.01.15. 13:19

James Schamus lesz a 64. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál nemzetközi zsűrijének elnöke, hét társával ítéli majd oda az Arany és Ezüst Medvéket a 2014-es Berlinalén. Az amerikai zsűrielnök nem csupán az Oscar-díjas Túl a barátságon producereként vált ismertté, hanem még számos Ang Lee-film is köthető a nevéhez – például Az esküvői bankett, amely 1993-ban megnyerte az Arany Medvét. A nemzetközi zsűri további tagjai: Barbara Broccoli, Trine Dyrholm, Mitra Faharani, Greta Gerwig, Michel Gondry, Tony Leung és Christoph Waltz. 

Közben kijött a Berlinale versenyprogramja is, amelyben helyet kapott többek között Richard Linklater új rendezése, a Boyhood. Ugyanitt mutatta be tavaly a Mielőtt felkel a nap és a Mielőtt lemegy a nap folytatását, a Before Midnightot. Az új filmben is szerepel Ethan Hawke, ezúttal Patricia Arquette oldalán. 

A versenyprogramban nincs magyar film, de a Generation nevű mellékszekcióban egy BKF-es diplomafilm (Ferge Roland: EL) kapott helyet, a Berlinale Shorts pedig egy MOME-s animációs diplomafilmet (Bucsi Réka: Symphony no. 42) hívott meg a versenyébe. 

A Berlinale zsűrijéről részletesen:

Barbara Broccoli, producer édesapja (Albert R. Broccoli) révén, szinte forgatásokon nőtt föl, első filmes tapasztalatait pedig az 1985-ös Halálvágta és az 1989-es A magányos ügynök producer- és rendezőasszisztenseként szerezte. Apja halála után bátyjával, Michael G. Wilsonnal ő vette át a James Bond-filmek gyártását, kezdve az 1995-ös Aranyszemmel, majd folytatva a Casino Royale-lal, a Quantum csendjével és az Oscar-díjas Skyfallal

Trine Dyrholm minden idők egyik legsikeresebb dán színésznője, aki játszott például Annette K. Olesen Bűnök című filmjében, Pernille Fischer Christensen Szappanoperájában, Ulrich Köhler Bungalowjában (amelyet a 2002-es Berlinalén mutattak be először), legutóbb pedig Nikolaj Arcel Egy veszedelmes viszony című romantikus történelmi drámájában láthattuk. Dyrholm otthonosan mozog a színház és a televíziózás világában is.

Mitra Farahani, az iráni filmes és festő Teheránban született, jelenleg Párizsban él. Első filmje, a Juste une femme a 2001-es berlini filmfesztiválon elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó Teddy-díjat. Két másik filmje, a Tabous – Zohre & Manouchehr és a Fifi az khoshhali zooze mikeshad, a Berlinalén volt először látható. Festményeit szinte ugyanaz a realizmus hatja át, mint dokumentumfilmjeit.

Greta Gerwig nem csupán az amerikai indie filmek egyik kulcsfigurája, hanem Hollywood egyik legígéretesebb, feltörekvő tehetsége. Az áttörést Noah Baumbach Greenbergje hozta meg számára, tavaly pedig a Frances Ha főszereplőjeként láthattuk újra – utóbbi alakításáért Golden Globe-díjjal jutalmazták. A két mozi között olyan legendás filmesekkel dolgozott együtt, mint Whit Stillman (Damsels in Distress) és Woody Allen (Rómának szeretettel).

Pályatársaihoz hasonlóan a francia Michel Gondry is reklámfilm- és kliprendezőként kezdte karrierjét – olyan előadóknak készített videókat, mint a Rolling Stones, Björk vagy a Daft Punk. Az Egy makulátlan elme örök ragyogása című filmjével 2005-ben Oscart nyert, két másik munkáját, Az álom tudományát és a Tekerd vissza, havert pedig a Berlinalén versenyen kívül vetítették. Azóta olyan filmeken dolgozott, mint a Zöld Darázs, a Buli a buszon és a Tajtékos napok.

A Hong Kongban született Tony Leung az egyik legnépszerűbb kínai színművész, aki olyan produkciókban tűnt fel, mint az Emlékekre hangolva, a Csungking expressz, az Édes2kettes vagy a Nagymester, ami a tavalyi Berlinale nyitófilmje volt. 2000-ben, a Szerelemre hangolvában nyújtott alakításával hazavihette a Cannes-i filmfesztivál legjobb színésznek járó elismerését. Kar Wai Wong mellett olyan filmesekkel dolgozott még együtt, mint Ang Lee, John Woo, Hou Hsiao-Hsien és Zhang Yimou.

A kétszeres Oscar-díjas Christoph Waltz karrierje is a színházak világából indult, majd a különböző német nyelvű tévés szerepek után a nemzetközi áttörést Quentin Tarantino Becstelen brigantykja hozta el számára. Ebbéli alakításával az osztrák színész számos díjat bezsebelt (Oscar, Golden Globe stb.), a következő arany szobrocskát pedig a Django elszabadullal szerezte meg. 2003-ban a Bénító vággyal szerepelt a Berlinalén, legfrissebb alakításai pedig Terry Gilliam Zero Theoremjében, illetve Tim Burton Big Eyes című, Margaret Keane festőnőről szóló életrajzi drámájában tekinthetőek meg.