Index Vakbarát Hírportál

Rossz a bizi? Büntessünk rajzfilmmel!

2014.01.25. 14:14

Alig vicces, eredetiséget nyomokban sem tartalmazó animációs filmmel jutalmazhatjuk gyerekeinket, ha rossz lett a félévi bizonyítványuk. Szenvedjen csak az a büdös kölök 90 percig.

A mogyoró-meló az elmúlt idők legnagyobb 3D-s csalódása, a főszereplő már megint egy mókus, méghozzá egy lila(!) mókus, Grimbusz, aki nem hajlandó részt venni a Szabadság park állatközösségének szocialista játékában, esze ágában sincs a megszerzett diót, mogyorót, félig rágott almacsutkát bedobni a közösbe.

Társa egy néma patkány, Haver, aki hűen követi a magánzót, és akinek karakterét nem mellesleg egy az egyben a L’ecsóból nyúlták. A fő konfliktusforrást pedig az okozza, hogy Grimbusz egyik akciója balul sül el, és kigyullad a park egyetlen tölgyfája, amit Csutak, az állatsereglet mosómedve vezére a lila mókus városba száműzésével honorál. A tél közeledtével azonban a többieknek is a városba kell menniük, hogy élelemhez jussanak, és mit ád az ég, épp egy rágcsabolt nyílik a park túloldalán.

A mogyoró-meló - magyar szinkronos előzetes (6E)

A boltot az ötvenes évek gengszerfilmjei ihlette banditák azonban csak fedőcégnek tartják, valójában alagutat akarnak ásni a pincéjében a szomszédos bank kipakolásához. Mogyorós és pénzes zsákok keverednek össze, miközben kiderül, hogy bizony Csutak nem éppen demokratikus módszerekkel irányítja népét.

Ha ismerős elemeket tartalmaznának az eddigiek, ne csodálkozzunk, ez a film a Banki meló és a Túl a sövényen egyéjszakás randijából fogant meg, és a szülésnél Orwell Állatfarmjának disznói voltak a bábák. A forgatókönyv fogyatékosságainál azonban dühítőbb, hogy ebbe a baromságba a dél-koreai koprodukciós partnerek belecsempészték a világ legkínosabb youtube-sikerét, a Gangnam style-t, és ráadásként még az Angry Birdsöt is.

Most persze mondhatnánk, hogy jó, de A mogyoró-meló nem finnyás felnőtteknek készült, csakhogy bármennyire is fürkésztem a mellettem ülő hétévest, nem találtam halvány mosolynál többet az arcán, sőt, unalmában egy idő után lejjebb csúszott a székben, és repülőt hajtogatott a pattogatott kukoricás dobozból. Közös megegyezés szerint így Grimbuszék 5/10 pontot kaptak.

Még szerencse, hogy az elmúlt időkben a filmforgalmazók gondoltak a jól tanuló gyerekekre is, nekik a Csodabogarakat ajánljuk inkább nagy szeretettel.