Index Vakbarát Hírportál

Már a bemutató előtt betiltották a Noét

2014.03.07. 10:37

Nincs könnyű sorsa a Noé című Darren Aronofsky-filmnek. A forgatás alatt is akadtak gondok (például a bárka építésekor), aztán amikor kiderült, hogy a rendező a Bibliát csak afféle sorvezetőnek veszi a filmhez, és nem szentírásként, akkor a keresztény szervezetek kezdtek el mozgolódni, és egyre hangosabban követeltek mindenféle betiltást és cenzúrát - anélkül, hogy akár csak egy képkockát is láttak volna a filmből. 

Noé

A próbavetítésekről is ellentétes infók szivárogtak ki, egyesek szerint a vallásos közönség rühellte, a stúdió viszont 98 százalékos tetszési indexről számolt be - mindez persze arra kiválóan alkalmas volt, hogy még az is tudomást szerezzen a filmről, aki egy félkomfortos barlangban él valahol a hegyekben. A legfrissebb hír, hogy néhány közel-keleti országban a bemutatóra sem fog sor kerülni, mert a Noét nemes egyszerűséggel betiltották.

Csütörtökön Katar, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek kulturális minisztériumai, pontosabban az égiszük alatt működő cenzorbizottságok közölték a Paramount stúdióval, hogy a filmet náluk ugyan be nem mutatják, és hasonló döntés várható Egyiptomban, Jordániában és Kuvaitban is. Az indoklás szerint Allah bármilyen prófétáját és hírvivőjét filmen ábrázolni vallásgyalázás és törvénytelen, és mivel az iszlám Noéra is hírvivőként tekint, így a film sorsa az iszlám országokban megpecsételődött.

A Paramount nem nagyon lepődött meg a dolgon, hiszen sejtették, hogy a film bemutatása ellenállásba fog ütközni az iszlám országokban. Az egyiptomi premierre egyébként március 26-án, két nappal az amerikai bemutató előtt kerülhetne sor. A biblia Noé-történetet kissé átértelmező filmben a címszerepet Russell Crowe alakítja, mellette Anthony Hopkins, Emma Watson, Jennifer Connelly, Douglas Booth, Logan Lerman és Ray Winstone is szerepel benne. Hazai bemutató: március 27.