Index Vakbarát Hírportál

Vigyázz, a gyerek harap!

2014.03.17. 14:16

Bármekkora csalódás volt is a Turbó, korai volt temetni a DreamWorksöt, legújabb animációs filmje, a Mr. Peabody és Sherman kalandjai ugyanis közel zseniálisra sikerült.

Vegyük a minden kutyás számára ismerős alaphelyzetet: főszereplőnk egy jóképű és eleven kutya, aki örökbe fogad egy gyereket. Mr. Peabody azonban nemcsak ebben különleges, hanem abban is, hogy észben túltesz a legtöbb kétlábún, csak hogy mást ne is mondjunk, feltalálja például az időgépet, a Voltkompot. Mire Sherman iskolába kerül, már bejárták a történelmi múlt legkisebb szögletét is, csak hogy a tanárokat a sírba vigye az okoskodásával.

Persze az ilyen sikertörténeteknek megvan az árnyoldala is, hiszen ha egy embert kutya nevel, akkor előfordulhat, hogy a konfliktusokat sajátos módon próbálja elintézni. Shermannal pedig pont ez történik, az utálatos Penny addig hecceli, amíg kijön belőle az állat, és megharapja - ezt pedig sem az iskola vezetősége, sem a gyámügy nem nézi jó szemmel. Mr. Peabodyt azzal fenyegetik, hogy elveszik tőle a gyereket.

Mr. Peabody és Sherman kalandjai - előzetes - ekulturaTV

A professzor ezért meghívja Pennyt és szüleit egy exkluzív engesztelő estre, de míg ő koktélt kever, Sherman elköveti a legnagyobb hibát, amit csak lehet: megmutatja Pennynek a szupertitkos Voltkompot, és mire észbe kap, a kiscsaj már Ó-Egyiptomban enyeleg. Innentől esztelen száguldozás veszi kezdetét téren és időn át, és hőseink összehaverkodnak Agamemnóntól Leonardón át Marie-Antoinette-ig számtalan történelmi szereplővel, hogy végül úgy összekuszálják a múlt szálait, hogy kutya legyen a talpán, aki ki tudja bogozni.

Rob Minkoff  (Oroszlánkirály, Stuart Little kisegér) mozija felér egy fullextrás történelemórával, ráadásul úgy vicces, hogy a kiskorúakat kísérő felnőtteknek se kínos nevetni. Persze ez nemcsak Minkoff és a DreamWorks érdeme, hiszen hozott anyagból dolgoztak: a film előzménye, a Rocky és Bakacsin kalandjai című sorozat annak idején nagy sikerrel ment világszerte a tévében.

Az viszont már az övék, hogy hosszas próbálkozás után feladták, hogy a forgatókönyvet élőszereplős moziban valósítsák meg. A Mr. Peabody és Sherman kalandjai így megúszta a bukást, olyannyira, hogy Amerikában már vezeti a jegyeladási listákat. Nem is csoda, régen nem volt már ennyire kedves, okos és üdítően visszafogott 3D-s film a mozikban, 9/10.