Index Vakbarát Hírportál

Csak semmi drogozás, szibériaiak vagyunk

2014.04.08. 13:45

A helyi bíróság három noviszibirszki mozit büntetett meg, összesen 4 millió rubelre, azaz kb. 25 millió forintra, mert bemutatták A Wall Street farkasa című filmet, amiben márpedig drogot fogyasztanak, sokat, sokfélét és sokszor. Ezt pedig arrafelé nem lehet mutogatni a moziban.

A Szibéria nem hivatalos fővárosának tartott Novoszibirszkben meghozott döntés egyrészt példaértékű, másrészt igen aggasztó, hiszen az egész ügy akkor robbant ki, amikor a helyi kábítószerellenes szervezet feljelentette a mozikat azért, mert olyan filmet vetítenek,

amiben a kábítószerfogyasztó szubkultúra mindennapjait mutatják be.

Viktor Ivanov, az országos hatóság parancsnoka szerint ők nem rendeltek el semmiféle vizsgálatot, és elszigetelt esetről van szó, amit a helyi iroda túlbuzgóságának tudnak be. A bíróság az ítéletet a hatályos törvények és rendeletek "alternatív értelmezése" után hozta meg. 

Az orosz mozikat tömörítő, Kinoalliance nevű szövetség egy közleményben támadta meg a kábítószerellenes szervezetet, mondván, nem ártana, ha valós problémákkal foglalkoznának, és a kábítószerkereskedőket és felhasználókat vegzálnák, nem pedig a mozikat.

Az ítélet időzítése elég furcsán jött ki, hiszen múlt héten került a Duma elé egy olyan törvényjavaslat, amiben a káromkodást tiltanák be az orosz mozikban.