Index Vakbarát Hírportál

Hány búvár halt meg a norvég olaj miatt?

2014.04.12. 17:46

Hát, nem könnyű a norvégoknak sem, hiába folyik víz helyett a csapból is olaj - nagyjából erről szól a Halálos mélység, (nem azonos a nemrég bemutatott izlandi, Dermesztő mélységgel). Izgalmas, de nem mondhatnánk éppen, hogy jó film, de az lesz majd, nem hiába vette meg a jogait George Clooney .

Lesz majd belőle hollywoodi feldolgozás, csinálnak egy valóban jó, körömrágós konspirációs thrillert. Addig viszont inkább csak egy történelmi érdekesség, a távoli, de gazdag Norvégia történetének egy olyan része, amiről senki nem tud semmit, - nem mintha amúgy a többiről tudna.

Norvégia ugyanis sokáig egy hozzánk hasonlóan szegény ország volt, sőt még szegényebb, ugyanis a nagy hegyek, meg a hideg miatt még mezőgazdaság sincs. Aztán a nyolcvanas években kiderült, hogy az országnak iszonyatos olajkészlete van, csak éppen az Északi-tenger alatt, és hát valahogy fel kellene onnan hozni. Ahhoz pedig előbb le kell menni.

A norvégok az amerikaiakat is bevonták a kísérletekbe annak érdekében, hogy az olaj kitermelése minél hamarabb megkezdődhessen, és hogy megtalálják annak a módját, miként képesek a búvárok 500 méter mélységben a tenger fenekén úgy dolgozni, hogy életben is maradjanak a nagy nyomás alatt. Ez nem egyszerű, az amerikaiak például egy gázzal kezdenek el kísérletezni, amit a búvároknak a tesztmerülések során folyamatosan adagolnak. Erről persze senki sem tudja mi, mindenesetre főhős búvárunk szintén búvár öccse egy tesztmerülésen meghal. Bátyja persze azonnal nyomozni kezd, és ahogy az lenni szokott, hamarosan kiderül, hogy mindenki nyakig benne van a mocsokban rendesen. Az amerikaiakról mondjuk már megszoktuk, hogy velejéig romlottak és korruptak, de mint kiderül, nem jobbak a norvégok sem. 

A film megtörtént eseményeken alapul, több búvár is beperelte már a norvég államot, amiért maradandó egészségügyi károsodást szenvedett az olaj kitermeléséhez szükséges merülések során, de a pert még senkinek sem sikerült megnyernie.

A filmet tökéletesen elviszi a főszereplő és a forgatókönyv, rontja viszont majdnem az összes mellékszereplő ( Wes Bentley borzalom), meg az a sok sztereotípia, amit belegyömöszöltek. (Az amerikaiak gonoszak. Az amerikaiak kapzsik. Az amerikaiak mindig hülye sapkában járnak.) A sztori viszont megáll a lábán és ami valóban lehengerlő és izgalmas, az a merüléses jelentek. Elég jól sikerült bemutatni a búvároknak a világát, akik egy laikus számára valami érthetetlen okból imádják ezt a szakmát. Kicsit a bányászokhoz hasonlóan, nem bírnak a föld fölött lenni, mindig merülni akarnak, saját félelmüket folyamatosan legyőzni. El akarnak menni a szervezetük teljes határig, rekordokat akarnak dönteni és persze rengeteg pénzt keresni, - ami az olajfúró búvároknak jár. 

Ezek azok a jelenetek, amikért érdemes megnézni a filmet, ezek valóban izgalmasak és feszültek. Minden más tekintetben lehet, hogy érdemesebb megvárni a hollywoodi verziót.

IMDB: 6/10

Index: 6/10