Index Vakbarát Hírportál

Júniusban jön a Fekete leves

2014.05.12. 14:33

Nekem a kórházas jelenetekkel volt bajom, ahol a négy közveszélyes őrültet kéne megismernünk: bántóan hosszúak és olyan szarul vannak képben és hangban is megcsinálva, hogy mindenki jobban járna, ha a DVD-extrákhoz sorolnánk ezeket a részeket. És az a baj, hogy ezektől volt a Fekete leves nézése, pláne mozivásznon, néha kifejezetten kellemetlen élmény, miközben olyan szupervicces és önironikus akciójelenet van benne, amire azt hittem, hogy a magyar film sosem lesz képes. Csak a páncélautórablós jelenetért már volt értelme megcsinálni a Fekete levest.

Így lelkesedtünk és szomorkodtunk egyszerre, miután a Titanic fesztiválon megnéztük a Fekete leves című új magyar akciófilmet. Elég ritkán van példa arra, hogy a filmesek nem megsértődnek egy kritikán, hanem hallgatnak a visszajelzésekre: igaz, a filmkészítők összeszólalkoztak egy bloggerrel, de alapvetően nem voltak süketek a visszajelzésre, így június 5-én hivatalos forgalmazásba már egy feszesebb, 20 perccel rövidebb, így 93 perces mozi kerül majd. „A Titanicos vetítések után kérdőíveket osztottunk ki a nézőknek a filmmel kapcsolatban, valamint komolyan vettük a filmkritikusok véleményét is" - mondta Kresmery Dániel producer. 

De a Fekete leves nem csak ettől különleges film: a hazai gyakorlatban ismeretlen ún. „crew-funding” finanszírozásban készült, magyarán a stáb dobta össze rá a pénzt, és ennek megfelelőn részesülnek majd a bevételekből.  "A 2 millió forint készpénz felett 98 millió forintnyi értéket képvisel a szereplők és a stáb befektetett ideje és munkája. Mindenki ingyen, lelkesedésből dolgozott, s így minden résztvevő egyben tulajdonosává is vált a filmnek, a részesedést majd a bevételből kapják. Ez az organikus, közösségi alkotásmód teszi különlegessé és hitelessé a Fekete levest.” – nyilatkozta Novák Erik rendező.

Miről szól a Fekete leves?

A sokmilliós póker adósságba keveredett DJ tippet kap, hogy mászhat ki a zűrből: “csak” egy páncélautót kell megszerezni. Az akcióhoz az éppen diliházban pihenő haverját és annak ápolt barátait szervezi be.  A bolondkommandó meglepő profizmussal csinálja meg a nagy balhét. A 300 milliós zsákmány örömére óriási bulit rendeznek. Csajok, drog, rock and roll, mostantól övék a világ! De jön a fekete leves, kiderül, komoly gondban vannak. A maffia rettegett főnökét rabolták ki, aki nem a rendőrségre szokott rohangálni, ha bántják. Most is saját hatáskörben indít bosszúhadjáratot. Az esély a menekülésre szinte nem is létezik… Vagy mégis?

A Fekete levesben a színészek és ismert emberek egyaránt szerepelnek: Máté Gábor, Nagy Zsolt, Fátyol Hermina, Szabó Simon mellett Vágvölgyi B. András újságíró, Perjés Zoltán aka Feaky D, illetve Herczeg Zoltán divattervező. A film sajátos hangvételéhez hozzájárul, hogy a színészek saját nevükön szerepelnek, a párbeszédek pedig improvizáción alapulnak, így biztosítják az átfedést a valóság és a fikció között. A történetet Perjés Zoltán, Nagy Viktor, Luca Bercovici, Novák Erik és Baráth Gyula ötlete alapján a rendező Novák Erik írta, aki színészként is feltűnik a filmben.

A film operatőre Dobóczy Balázs, a producerek Kresmery Dániel és Darvas Csanád, a vágó Csillag Manó. A film zenéjét Perjés Zoltán szerkesztette, az eredeti zenéket László Viktor és Grósz Arthur Valentin szerezték, továbbá a Mystery Gang, a Neo, az Anima Sound System, a Mississippi Big Beat, Perjés Zoltán és a Balkán Fanatik dalait is felhasználták az alkotók. A premierhez egy nagy buli is kapcsolódik majd, május 29-én a Prlmnt nevű szórakozóhelyen (ex-Szikra, avagy Metro mozi) fellép a Neo, a Mystery Gang, Mississippi Big Beat, Anima Sound System és Péterfy Bori is.

A Fekete leves június 5-étől legalább 40 DCP kópiával a Krez Film forgalmazásában látható a magyar mozikban.