Index Vakbarát Hírportál

Születni tudni kell

2014.05.22. 19:46
Sok gúnyos megjegyzést kapott Nicole Kidman, amikor kiderült, hogy 46 évesen játssza el a 33 éves Grace Kellyt a most mozikba kerülő Grace – Monaco csillagában. Pedig a két színésznő élete sok mindenben hasonlít a családi háttértől a karrerinduláson át egészen a magánéleti fordulatokig. „Hogyishívják herceg”, megsejtett halál és maszturbálás a filmvásznon. Párhuzamos életrajz.

Milliomosok, tudósok, olimpikonok

Születni tudni kell – kevés ennél nagyobb igazság van. Grace Kelly és Nicole Kidman is jó helyre született, a szegénységet, a kiszolgáltatottságott egyikük sem ismerte, de mindketten önerőből lettek sztárok. Grace Kelly 1929-ben született ír-amerikai és német származású szülők gyermekeként. A katolikus Kelly család Amerika egyik tekintélyes és népszerű családja volt, komoly sport- és üzleti sikerekkel. Grace apja háromszoros olimpiai bajnok, milliomos üzletember és politikus volt. Bátyja szintén olimpikon, később az amerikai olimpiai bizottság elnöke. Állítólag a baletett és színjátszást tanuló Grace-től, a család sokat betegeskedő „kis vakarékától” várták a legkevesebbet, mégis ő lett a leghíresebb Kelly.

A híresen összetartó Kidman család ugyan nem volt ennyire gazdag, de pszichológus, egyetemi tanár apja, aki többek között a rák pszichológiai vonatkozásait kutatja, komoly tekintély Ausztráliában. Testvére, akit sok filmpremieren láthattunk mellette, szintén ismert, belőle tévés újságíró lett. Nicole – Kellyhez hasonlóan – korán elkezdett balettozni és színészkedni. A főiskolát viszont félbe kellett hagynia, mert anyja mellrákos lett, őt ápolta, és csak gyógyulása után tért vissza a színészkedéshez.

Monaco csillaga

Rendező: Olivier Dahan

Forgatókönyv: Arash Amel

Operatőr: Eric Gautier

Szereplők: Nicole Kidman, Roger Ashton-Grfiffiths, Tim Roth, Milo Ventimiglia, Parker Posey, Paz Vega

Költségvetés: 30 millió dollár

Premier: május 22.

Nem sokáig senyvedtek a tévében

Bár a Kelly család egyáltalán nem volt elájulva az ötlettől, Grace kitartott amellett, hogy színésznő lesz. 21 évesen tévésorozatokban kezdett játszani, 1950-ben kapásból öt sorozatban játszott, és a következő két évben is ilyen munkái akadtak. Aztán eljött az 1952-es Délidő című western, és vele Grace Kelly első moziszerepe. Bár nem ő volt a főszereplő, ez a négy Oscar-díjas film volt az első, aztán a Mogambo a második lépcső a mozis karrierhez.

Nicole Kidman szintén a tévében kezdte, még alig volt 16 éves, amikor szerepet kapott egy tévéfilmben, aztán az Ausztrál expressz című sorozatban is, amit mi, akik a kilencvenes évek elején voltunk gyerekek, a legendás Walt Disney bemutatja című műsorban követhettünk vasárnap délutánonként. A mozi- és filmszerepek között ott a szintén kultikus BMX banditák, hogy aztán 1989-ben eljöjjön a nagy áttörés. Ezt egy sorozat, a nálunk is sikeres Bangkok Hilton, és egy film, a Halálos nyugalom hozta el. Bár ebben a filmben a szereplők néha egészen debil döntéseket hoznak, tulajdonképpen egész izgalmas a vitorlázgató házaspár (Kidman és Sam Neil) elrablása a bájgúnár pszichopata (Billy Zane) által.

Ezzel az arccal könnyű

„Grace Kellynek több szeretője volt egy hónap alatt, mint nekem egész életemben” – ezt a kedvességet Gábor Zsazsa mondta Kellyről, nyilván minden irigység nélkül. Tény, hogy a szűzies külsejű színésznő, Madonnát megszégyenítve pasizott akkor, amikor ez még egy hírességtől sem volt elfogadott, persze csak ha az illető nő volt. Kelly tojt az elvárásokra, állítólag összejött többek között Oleg Cassini divattervezővel, Frank Sinatrával, William Holdennel, Bing Crosbyval, Gary Cooperrel és Clark Gable-lel is. „Mi mást tehet az ember lánya, ha egyedül van egy sátorban, Afrika közepén Clark Gable-lel?” – ez a legtöbbet idézett mondat tőle. Mindenkinek tetszett, kicsit mindenki beleszeretett, az IMDb ma is minden idők tíz legszebb színésznője között tartja számon.

Nicole Kidman egy másik kor gyermeke, így fordulhat elő, hogy ha egymás mellé tesszük a 20 éves és a 45 éves korában készült fotóját, nehezen jövünk rá, hogy ez ugyanez a nő. Saját maga is bevallotta, hogy a kelleténél jobban rákattant a botoxra negyven felett. „Szerencsére azóta már újra tudom mozgatni az arcom.” Valószínűleg nem ez az oka, de Kidmannak döbbenetesen kevés pasiügye volt. Két férjén kívül csak két hosszabb kapcsolatáról tudunk, Lenny Kravitzcel és Steven Bing üzletemberrel.

Herceg a fehér lovon

Mindkét színésznő legmeghatározóbb kapcsolata úgy indult, hogy kinézték őket, ők meg elfogadták a kitartó nyomulást. Állítólag III. Rainier monacói herceg tanácsadói fejében született meg az ötlet, hogy kellene egy híres és szép feleség, mert akkor javulna a törpeállam imidzse, több turista látogatna az országba, és enyhülnének a hercegség anyagi gondjai. III. Rainier hallani sem akart az első ötletről, ami Marilyn Monroe volt, így végül Grace Kellyvel szerveztek le neki egy randit 1955-ben Cannes-ban.

Amit mindenképpen látni kell tőlük

Grace Kelly: 

Gyilkosság telefonhívásra (1954)

Hátsó ablak (1954)

Vidéki lány (1954)

Gazdagok és szerelmesek (1956)

Nicole Kidman:

Tágra zárt szemek (1999)

Más világ (2001)

Moulin Rouge! (2001)

Az órák (2002)

Dogville – A menedék (2003)

Vonzások (2013)

Mivel éppen országos áramszünet volt, Kelly nem tudta megszárítani a haját, és normálisan felöltözni. Ez akkora csapás volt, hogy le akarta mondani a találkozót, ami végül mégis létrejött a Kelly által „Hogyishívják hercegnek” nevezett Rainier-vel. Néhány hónap levelezés után a herceg megkérte a kezét. Ez volt az első esküvő, amit Európában és Amerikában is élőben közvetítettek, a négymillió dolláros hozományt Kelly apja és a színésznő felesben perkálta le.

Kidman még csak Ausztráliában volt ismert, amikor a már hollywoodi szupersztárnak számító Tom Cruise kinézte őt magának. Csak úgy vállalta el az egyébként eléggé felejthető Mint a villám főszerepét, ha Kidman lesz a partnere. Mire véget ért a forgatás, már egy pár voltak, Crusie akkori felesége, Mimi Rogers meg ment a levesbe. Még két közös filmet csináltak, a Túl az Óperencián borzalmas, a Tágra zárt szemek című utolsó Kubrick-film viszont nagyszerű lett. Tíz éven át ők voltak Hollywood álompárja, Cruise meg az első számú férfiszínész. És bár Kidman is folyamatosan forgatott, az ő karrierje igazán csak 2001-es válásuk után indult be. Kellynek viszont az esküvővel véget ért a színészi pályája.

Azért ezek nagyon jó filmek

Bár a szépségük és a magánéletük fordulatai sokszor elterelték a figyelmet a lényegről, Kelly és Kidman nagyon jó filmekben játszott. Kelly csak 11 filmet készített, de ezek között olyanok vannak, mint a Gyilkosság telefonhívásra, a Hátsó ablak és a Fogjunk tolvajt! Hitchcockkal, vagy a Vidéki lány, amiért megkapta az Oscart, pedig abban az évben (1955) Audrey Hepburn és Judy Garland is jelölt volt. Éppen Hitchcock volt az, aki képtelen volt beletörődni abba, hogy Kelly a karrierje csúcsán felhagy a filmezéssel. Többször próbálta visszacsábítani, erről is szól a Grace – Monaco csillaga. „Egy nap borzasztó baleset ér itt valakit. Meg fog halni. Érzem” – talán a Hitchcock-filmek miatt alakult ki az a legenda, hogy Kelly megérezte korai halálát. Állítólag ezt mondta annál a kanyarnál, ahol később, 1982-ben halálos autóbaleset érte.

Kidmant érzelmileg ugyan teljesen padlóra küldte a válás Cruise-tól, amiben a szcientológia éppúgy benne volt, mint Penelopé Cruz feltűnése, de szakmailag ennél jobb dolog nem történhetett vele. 2001 óta olyan filmekben játszott, mint a Moulin Rouge!, a Más világ, Az órák (amiért meg is kapta az Oscart), a Dogville, a Hideghegy. Hiába A-listás sztár, rendszeresen vállal kis, független produkciókat, mint a Margot az esküvőn, az Engedd el! vagy Az újságos fiú.

Miközben mindig ügyel a tökéletes megjelenésre, gondosan őrzi a magánéletét, ezekben a filmekben simán bevállal olyan jeleneteket, amiket más, hasonló kaliberű hollywoodi színésznők nem, legyen szó maszturbálásról vagy Zac Efron lepisiléséről. Grace Kelly eljátszása is bátor döntés volt, részben a szerep és a színész korkülönbsége, részben a hercegnőt övező kultusz miatt. Naomi Watts megbukott Diana hercegné szerepében, talán Kidman szerencsésebb lesz.