Index Vakbarát Hírportál

100 milliós nyitányt várnak az új X-Men-filmtől

2014.05.23. 15:31

A kritikusok előre imádják (mi is hét pontot adtunk rá) az X-Men-franchise legújabb darabját, az Eljövendő múlt napjai alcímű szuperhősfilmet, és mivel a gyártó 20th Century Fox sem sajnálja rá a marketingdollárokat, olyan felhajtás van körülötte, hogy nem lehet csodálkozni az óvatos becslések szerint is minimum 100 millió dolláros bevételt hozó hétvégéről szóló jóslatokon. 

Az amerikaiaknál ez a hétvége a Memorial Day nevű ünnepről szól, azaz a fegyveres konfliktusokban elhunyt amerikaikra való emlékezésről, amihez tradicionálisan egy mozizás is odafér még. Az iparági elemzők 100-110 milliós nyitányról beszélnek, a Fox egy fokkal óvatosabb: "csak" 95 millióra számítanak. A tavalyi Memorial Day-bevételt viszont megközelíteni sem fogják: akkor a Másnaposok 3 és a Halálos iramban 6. része keresett összesen 314 millió dollárt négy nap alatt. A idei hétvégétől 240 millió dollárt várnak összesen.

Tavaly nyáron az amerikai mozik 4,75 milliárd dolláros bevétellel új rekordot állítottak fel, ezt idén nemigen sikerül megdönteni, hiszen míg 2013-ban a Vasember 3, a Gru 2 és a már említett Halálos iramban 6  ment a mozikban, idén A csodálatos Pókember 2 és a Transformers 4 kellene, hogy hozza a számokat. A munka dandárját azonban igyencsak az új X-Men-film végzi majd el.

Kelleni is fog a 100 milliós nyitó hétvége, hiszen a film 200 milliós gyártási és kb 60-70 milliós marketingköltséggel bír, azaz 270 millió dollár alatt tiszta ráfizetés, bár ezt a pénzt a világpiaccal együtt egy-másfél hét aklatt simán kitermelheti. Az észak-amerikai piacon 3987 moziban mutatják be, javarészt 3D-s vetítőtermekben, ahová a jegyárak magasabbak. A bevételek viszont jelen állás szerint elmaradnak majd a 2006-os X-Men: Az ellenállás vége számaitól, ami 122,9 millió dollárt termelt négy nap alatt.