Index Vakbarát Hírportál

10 poén, ami miatt imádtuk Oli urat

2014.08.06. 18:45 Módosítva: 2014.08.07. 10:50
58 éves korában, hosszú betegeskedés után elhunyt Bajor Imre, akit mindenki Oli úrként zárt a szívébe azok közül, akik 1987-től kéthetente nézték a rendszerváltás és az ahhoz vezető út leghitelesebb krónikáját, a Szomszédok teleregényt. Bár Bajor 1990-ig több filmben és sorozatban is szerepelt (többek között a Linda pár epizódjában is), az országos ismertséget a Szomszédok hozta meg neki: 77 fejezeten keresztül alakította a Gábor Gábor Szépségszalon meleg fodrászát, Oli urat. Bajor Imre ezzel igazi úttörő lett a tévésorozatok történelmében: ez volt ugyanis az első alkalom, hogy egy egyértelműen homoszexuális karakter népszerű lett a magyar tévénézők körében. Emlékezzünk most Oli úr 10 legviccesebb jelenetével Bajor Imrére!

1. Oli e kis remeke, a művészet gyereke

Az ikonikus karakter egy pöszén elhadart „Csók, pá, csóközön!”-monológgal robbant be a Gábor Gábor Stúdióba a teleregény 81. részében, és lett azonnal a nézők kedvence. Pedig az elején még a fodrászkollégái is utálták, Gábor Gábor, az idétlen nevű, arisztokratikus csirkefogó meg egyenesen azzal rázta le Olit a bemutatkozása után, hogy még két másik jelölt is van a fodrász állásra.

Oli úr betoppan: „Csók, pá, csóközön!”

2. Oli úr egy kicsit más

Oli úr mássága rendszeresen visszatérő poénforrás volt a Szomszédokban. Gábor Gábor például folyton Oli néninek hívta, és a szexcentrikus élcelődései örökös céltáblájává tette (sokszor így ekézte: „Ő itt Oli úr, a mesterfodrász. Melegen ajánlom!” vagy épp így „Íme Oli, a fodrászkirálynő). Ráadásul az ilyen viccelődésekben Oli úr maga is élen járt a kétértelmű monológjaival: „Most nézd meg ezt a nőt! Gusztustalan!”

Oli úrnak nem tetszenek a nők!

3. Oli úr, a vad őzike, Vicával kavar

Gábor Gábor a hajstúdió összes női dolgozójának udvarolt: Mágenheimné Julinak folyton az búgta, hogy "szívem egyetlen királynője", de csapta a szelet a Vica cicának hívott fodrásznőnek is. Néhány jelenetben a készítők azonban meglebegették, hogy Oli úr Vica cicával kavar, de később persze kiderült, hogy a titkos Oli-Vica-románc csak egy trükk volt egy homályos féltékenységi históriában.

Oli úr, a szelíd őzike

4. Oli úr nagy álma

Lobogó hajú, gyönyörű frizurás lányok, csinos fiúk, rohangáló gyerekek – ilyen vágóképekkel turbózta volna fel Oli úr Etus kerámiás reklámvideóját, amit természetesen a mindig mindennel seftelő Gábor Gábor készített volna el a stúdió félhomályában, baráti áron, hogy később meghódíthassák a külföldi piacokat is. Naná, hogy nem lett az egészből semmi.

Oli úr, a videós sztárrendező nagy álma

5. Oli úr Bécsben seftel

Oli úr Gábor Gábor üzlettársaként maga volt a rendszerváltás hajnalán felkapaszkodott vállalkozók és örök balfácán nyerészkedők archetípusa. Emlékszünk még a Bundesliga-frizurájára, a lehetetlen színű zakóira, a tipikus bécsi Gorenje-bevásárlókörútjára, a vámosokkal bájolgására, a béna csempészkísérletére és a nepperekkel való alkudozására? Na ugye.

Oli úr és a bécsi kameranepper

6. Oli úr és a szkinhedek

A pösze fodrásznak mindenről határozott véleménye volt. Az erőszakos bőrfejűekről is, akik szerinte hosszú hajjal kezesbárányok lennének.

Oli úr és a szkinhedek

7. Oli úr és a kurvák

A Gábor Gábor Szépségszalonban (később: Gábor-Júlia Stúdió) természetesen egymásnak adták a kilincset a szürke- és feketegazdaságból érkezett, kétes egzisztenciájú alakok. Például a „jó nyelvérzékkel” rendelkező masszőrnők főnökasszonya, aki Oli és Juli szerint valójában madám volt egy nyilvánosházban, így a vállalkozás jó hírneve miatt nem is vállalták a lányai megszépítését.

Oli úr és a luxuskurvák

8. De ki lopta el Oli úr gyíkbőr neszeszerét?

A krimi szál mindig fontos része volt a Szomszédoknak. Vágási Feri mindig verekedésbe keveredett a lakótelepen, Alma bisztróját folyton kirabolták (egyszer még kézigránáttal is felrobbantották!), de a Gábor-Juli-Oli Stúdió sem úszta meg betörés nélkül. Ellopták a fotós felszerelést, a hajsütőket, és ami a legdurvább: Oli úr dugidollárját is. A mesterfodrász szerencsére az armageddon után is képes megvillantani fergeteges humorát: „Elvitték a hajsütővasamat meg a burát, úgyhogy ekkora burám.”

De ki lopta el Oli úr dugidollárjait?

9. Oli úr a kocsiban telefonál

A Szomszédok mai szemmel nézve csodálatos tárháza volt a '90-es évek rohamléptékű technológiai fejlődésének. Az egyik részben még mindenki Mágenheimékhez pofátlankodott be, hogy használhassa a gazdagréti lakótelep egyetlen vonalas telefonját, pár résszel később meg már Gábor Gábor vezette be a beosztottjait az üzenetrögzítő titkaiba, miután kibeszélték az autóban rádiótelefonozás veszélyeit.

Oli úr bunkofonja, 1992-ből

10. Oli úr színészi babérokra tör

A Szomszédok mindig is tele volt metapoénokkal. Egyik alkalommal példul Taki bácsi, azaz Zenthe Ferenc a saját filmjét, a Kétszer kettő néha ötöt nézte a tévében, de nem ismerte fel a főhőst. Máskor meg egy esti veszekedés után akart tévét nézni, ám aznap pont a Szomszédok ment, így az ismerős főcímzene után inkább kikapcsolta. Oli úr is kikacsintott párszor Bajor Imre igazi életére: például amikor bevállalt fusi melóként egy tévéreklámot, mert állítása szerint mindig is imádta a kamerákat meg a művészetet. És hogy megismerik a nézők az utcán.

Oli úr, a sztár

Bajor Imrét is sokan megismerték az utcán a Szomszédok után, így a népszerűséget kihasználva önálló komikusi karrierbe kezdett. Állítólag végül a Szomszédokból is a jól fizető haknik miatt kellett távoznia 1993-ban, mert amikor Csóközön címmel kabaréestet csinált, elfelejtette leegyeztetni Horváth Ádámmal, hogy ez egy Szomszédok-hős jól ismert, ha úgy tetszik jogvédett köszönése. Így a rendező mérgében kiírta Oli urat a sorozatból (később persze kibékültek).

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport