Index Vakbarát Hírportál

Filmet forgatnak Prisztás József haláláról

2014.08.06. 06:35

Vérösvény címmel forgat dokumentumkrimit  Kisberk Szabolcs rendező, többek között az 1996. november elsején autójánál meggyilkolt Prisztás Józsefről, írja a Blikk. Kedden éppen azt a jelenetet fogatták le egy budapesti utcán, ami a gyolkosság utáni perceket dolgozza fel, így a fejbe lőtt üzletembert játszó színész ugyanolyan ruhában feküdt a földön az autó mellett, ugyanabban a pózban, és egy méretes mobiltelefon is feküldt mellette (amit akkoriban előszeretttel hívtak maroktelefonnak).

A rendező szerint a film nemcsak a gyilkosságot dolgozza fel, de botcsinálta nyomozásnak is tekinthető, hiszen az egykori tanúkkal, nyomozókkal és más érintettekkel folytatott beszélgetésekből olyan részletek is kiderültek, amelyek még az állítolag jelenleg is folyó eljárásokban hasznosak lehetnek. Kisberk műfajteremtő filmnek szánja a Vérösvényt, amiben újrajátsszák majd az Aranykéz utcai robbantást, és Fenyő János kivégzését is.

A 90-es évek közepén történt Prisztás-merénylet felbujtója a bíróság szerint a 11 éves börtönbüntetésre ítélt P. Tamás volt, a végrehajtója pedig H. István, aki 10 évet kapott a gyilkosságért. A vádirat szerint a vállalkozót lakáseladás ürügyével csalták az egyik utcába. Éppen beszállt a terepjárójába, amikor a tettes fejbe lőtte.