Index Vakbarát Hírportál

33 hónap börtön filmkalózkodásért

2014.08.25. 14:05

Egy brit férfit közel három év letöltendő börtönbüntetésre ítélt egy angliai bíróság, mert bebizonyosodott, hogy kamerával felvette a Halálos iramban 6 című filmet az egyik wallsalli moziban, majd azt az interneten keresztül értékesítette. Phillip Danks nem volt nagy igényű, az egyébként simán, ingyen is letölthető (és mivel kamerás felvételről van szó, feltehetően tré minőségű) filmet 1,5 fontért adta - a bíróság szerint 700 000 ügyfélnek.

Ez egy kicsit sántít szerintünk, sokkal valószínűbb, hogy a TheCod3r néven tevékenykedő Danks az összes kalózfelvételéből adott el ennyit, mert ugye 700 000 x 1,5 az 1 050 000 font, és az már egy komoly összeg. Dankset a The Federation Against Copyright Theft (FACT) nevű brit szervezet buktatta le meglehetősen egyszerűen: a nicknevét simán vissza tudták követni a lakcíméig, és öt nappal a felvétel kikerülése után a rendőrség már le is tartóztatta.

A vicc az, hogy Danks a húga expasijának segítségével a sittről is folytatta illegális tevékenységét, aki távollétében töltötte fel a netre a filmek kópiáit, amiket 1,5 fontért árult. Az expasi is lebukott, de ő csak egy évnyi közmunkát kapott. A bíróság azzal indokolta a meglehetősen szigorú büntetés kiszabását, hogy Danks arrogáns volt és semmi tiszteletet nem mutatott a bíróság iránt, a brit filmiparnak milliós károkat okozott és nem tűnt úgy, hogy megbánta volna tettét.