Index Vakbarát Hírportál

Elismerték a magyarok munkáját Velencében

2014.09.06. 22:05

A svéd Roy Andersson filmje nyerte a velencei filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlán-díjat szombat este az Alexandre Desplat zeneszerző vezette zsűritől. A film angol címe A Pigeon Sat On A Branch Reflecting On Existence, amit mi Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről formában fordítottunk le, az MTI azonban A léten merengő, faágon ülő galambként hivatkozik a filmre. (A különös címet egyébként idősebb Peter Brueghel Vadászok a hóban című festménye ihlette, illetve az annak közepén tűnődő / merengő galamb.)

A lényeg, hogy a svéd filmért nemcsak Velencében, hanem az Indexen is rajongtunk, ilyeneket írtunk róla, hogy

Roy Andersson

Egyszerre vicces és filozofikus, látványos, ötletgazdag, de nem vész el a részletekben, hanem komplett és elgondolkodtató egésszé áll össze. 

vagy hogy

mintha egy skandináv miliőbe ültetett Örkény-novellafüzért látnánk.

A film érdekessége, hogy két magyar operatőr dolgozott rajta: előbb Borbás István, majd az ő betegsége után a munkáját átvevő Pálos Gergely fényképezte a film különös, letisztult képi világát. Már az első vetítések után dícsérték a filmet és az operatőri munkát, most pedig a legnagyobb elismerést kapták a fesztiválon. A filmet a Cirko-Film forgalmazásában itthon is megnézhetjük majd. 

A Pigeon Sat On A Branch Reflecting On Existence (2014) előzetes

A zsűri nagydíját Joshua Oppenheimer The Look of Silence című dokumentumfilmje kapta, amely a joggal agyondíjazott The Act of Killing folytatása, amelyet a rendező emberi jogi szervezetekkel együttműködésben forgatott Indonéziában 2005 és 2011 között. Az Act of Killing elsősorban a gyilkosokra koncentrált, most az áldozatok családjára irányult a figyelem, egy Adi nevű férfira, akinek a bátyját, Ramlit mészárolták le a hadsereg szimpatizánsai 1975-ben. A film nagyon felkavart minket,

A The Look of Silence a nehéz téma ellenére egy pillanatra sem válik nézhetetlenné vagy unalmassá: tökéletesen teljesíti a vállalt célt, hogy egyetlen ember történetén keresztül megmutasson egy kevéssé ismert korszakot és tükröt tartson az emberiség sötét oldalának és feltegye az örök kérdést: hogyan válnak átlagemberek a történelmi események hatására szörnyeteggé.

A másik nagy velencei kedvencünk, a Birdman, sajnos semmit sem kapott, ilyen díjakat osztottak, hogy Ezüst Oroszlán-díj Andrej Koncsalovszkijnak, meg a legjobb színész és a legjobb színésznő a Hungry Hearts a két főszereplője (Adam Driver és Alba Rohrwacher). Különdíj a török Sivas című filmnek, a legjobb forgatókönyve pedig az iráni Meséknek volt.