Index Vakbarát Hírportál

Nem forgathattak leszbikusokról a katolikus iskolában

2014.10.22. 13:22

A Julianne Moore és Ellen Page főszereplésével készülő Freeheld egy dokumentumfilmen alapul, amiben egy idősebb, halálos beteg rendőrnő beleszeret egy fiatalabb lányba. Egy jelenetben Moore karaktere a helyi önkormányzatnál hivatalos élettársi viszonyt akar kérvényezni, hogy a nyugdíját Page karaktere kaphassa meg. Ezt a jelenetet akarták a szalézi rend egyik középiskolájában leforgatni a New York állambeli New Rochelle-ben.

A Hollywood Reporter úgy tudja, hogy a helyszínválasztásnál a film munkatársai bejárhatták az épületet és fotókat is készíthettek, úgy, hogy az iskola dolgozói tudták, miről fog szólni a film. Az iskola igazgatója jóváhagyta a forgatást. Majd nem sokkal később értesítette a film producerét, Michael Shamberget (Ponyvaregény, Django elszabadul), hogy sajnos mégsem szeretnék bevállalni.

Az igazgató őszintén megmondta, hogy a téma miatt. Az iskolába korábban forgattak már videoklipet és reklámot is, de a leszbikus tematika miatt a Freeheldet nem engedték. Shamberg a visszautasítás után levelet írt az igazgatónak, amiben taglalta, hogy a film nem a melegházasságról szól, hanem egy bátor közmunkásról és az ő tisztességéről. A producer azt is hozzátette a levélben, hogy Ferenc pápa is nemrég a melegek elfogadásáról beszélt. Az igazgató megígérte, hogy továbbítja a szöveget az iskola vezetőjének, de onnantól kezdve minden kapcsolat megszakadt.

Az igazgató elmondta a Hollywood Reporternek, hogy az iskola több ügy mellett is kiállt már, ilyen a szegénység, az éhezés vagy a hajléktalanok kérdése. A forgatást viszont nem engedték. Az utolsó pillanatban a jelenetet sikerült áttenni egy közeli kisváros polgármesteri hivatalába.

A Freeheld egy 2007-es, azonos című dokumentumfilm alapján készül. A játékfilmet Peter Sollett (Dalok ismerkedéshez) rendezi, szerepel még benne Steve Carell is.