Index Vakbarát Hírportál

Hoffmann Rózsa jóképű férfiverziója

2014.12.06. 09:46

Az a baj, hogy a mai iskolarendszer túlságosan gyerekközpontú

ezzel indokolja Riminyák tanár úr (Makranczi Zalán), aki tulajdonképpen Hoffmann Rózsa fiatal és jóképű férfiverziója, hogy miért van szükség egy a poroszosnál is poroszosabb kísérleti osztályra Kukucs város iskolájában. A gyerekek persze szenvednek, hiszen nem lehet náluk egy nyomorult pakli kártya, egy csúzli, egy tükör vagy egy megszáradt kutyaszar sem. (Hogy ez utóbbit miért őrizgeti egy 9 év körül gyerek, azt nem tudom, az általam ismert kilencévesek szerencsére nem csinálnak ilyet.)

De ami ennél is rosszabb, hogy a tanár úr a zenét sem szereti, így büntetésképpen az osztály hangszereit is elkobozza. Márpedig ezek a gyerekek igazi zeneimádók (fúvószenekaruk van), így ez lesz az utolsó csepp a pohárban. A kísérleti osztály tagjai megszöknek, hogy végre nyugodtan zenélhessenek valahol, és nem mellesleg megzsarolhassák szüleiket: addig nem térnek vissza, amíg Riminyákot ki nem rúgják az iskolából.

Ennek a szökésnek a története a Berosált a rezesbanda, Mátyássy Áron (Utolsó idők) Csukás István forgatókönyvéből készült ifjúsági filmje. Azért írunk róla most, mert december 4-től látható a mozikban. Érthetetlen okokból azonban szemfülesebb nézők már láthatták a köztévén egy korábbi verzióját. A 2012-es film rövidített, 52 perces változatát a Magyar Televízió ugyanis 2013 nyarán már bemutatta, de a teljes film, az eredetileg tervezett 72 perces hosszúságban csak mostantól látható a mozikban.

“Kész forgatókönyvet kaptam, aminek nagyon erős atmoszférája volt és tetszett a finom társadalomkritika is, ami a sorok között megbújt. Csukás Pista bácsi nagyon sajátos világot ír meg a forgatókönyveiben, amik valahogy kikényszerítik az enyhén stilizált filmi világot. Nagyon izgalmas volt egy ilyen látványközpontú filmet készíteni” mondta a filmről a rendező a filmhunak, és ez a másik furcsaság a Berosált a rezesbanda körül. A film nagyrészt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) pályázatán nyert 119 millió forintból forgott, (összköltségvetése 147 millió forint volt), vagyis az általában a kormány szócsöveként funkcionáló MTVA segítségével készült egy olyan film, amiben nagyon finoman és elegánsan ugyan, de mégiscsak a poroszos iskolarendszer ellen, egy szabadabb, gyerekközpontúbb iskola mellett érvelnek.

Ennyit ér a rezesbanda

port.hu: 4,6

IMDb: 4,5

Index: 10/6

Ezek után már csak az a kérdés, hogy jó film lett-e a Berosált a rezesbanda. Hát, igen is, meg nem is. Az biztos, hogy nincs olyan erős atmoszférája, mint a Csukás-klasszikus Keménykalap és krumpliorrnak. A történet sem olyan lebilincselő, hiszen mire elkezdenénk igazán aggódni a gyerekekért, akik egy volt szovjet laktanyában bujkálnak, és akiknek Igor, az utolsó Magyarországon maradt szovjet katona tart kiképzést, már jön is egy megnyugtató fordulat. Aztán van pár furcsaság, ami a felnőtt nézőket biztosan kizökkenti a meséből. Egyfelől a film képi világa tényleg erős, a tárgyak, a ruhák, a szobabelsők mintha a szocializmus, a mesék és a mai vidéki Magyarország világának keverékei lennének. De közben az okostelefonok és a 3d-s szemüvegek is helyet kapnak a sztoriban, ami kifejezetten furcsán hat ebben a környezetben.

Megható, hogy bár csak pár pillanatra, de bepillanthatunk a gyerekek otthonaiba, láthatunk boldog, működő családokat, és megértjük azt is, hogy a főkolompos Szinyák miért nem üzen haza semmit. Hogy vannak rosszabb dolgok is egy gyerek életében, mint egy túl szigorú tanár, de egy szigorú tanár ellen sokkal könnyebb lázadni, mint felébreszteni egy közönyös szülő érzéseit. A film szálai nem egyformán erősek, a városban épülő állatkert története Rudival, a becserkészendő vaddisznóval elég gyenge, sajnos éppen ez jutott az azóta elhunyt Hollósi Frigyesnek, akinek az alkotók egyébként a filmet ajánlották.

A Berosált a rezesbandában az a legjobb, hogy elkészült, hogy megint lesz egy magyar ifjúsági film a mozikban, hogy a sok szinte egyforma animáció között ez is egy opció. Nem hibátlan, nem ér a nagy elődök nyomába, de talán elindít valamit, talán mások is kedvet kapnak ahhoz, hogy ennek a korosztálynak, a 7 és 13 év közöttieknek is készítsenek filmeket.