Index Vakbarát Hírportál

Elhunyt Luise Rainer kétszeres Oscar-díjas színésznő

2014.12.30. 11:59

Elhunyt Luise Rainer kétszeres Oscar-díjas színésznő londoni otthonában, kedden. Az 1930-as évek egyik legnagyobb hollywoodi filmcsillaga 104 évet élt. A német születésű színésznő tüdőgyulladás következtében halt meg. Rainer azzal került be Hollywood legnagyobb alakjai közé, hogy két egymást követő évben is megnyerte a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat: az 1936-os A nagy Ziegfeld és az 1937-es Édes anyaföld című alkotásokért. A teljesítményt azóta is összesen csak négy színész - Spencer Tracy, Katharine Hepburn, Jason Robards és Tom Hanks - volt képes megismételni.

Az Oscar-díjak Rainer karrierjének csúcsát jelentették, ezt követően pályája gyors hanyatlásnak indult, és az 1940-es évek elejére lényegében véget is ért. A színésznő szerint a két Oscar a legrosszabb dolog volt, ami csak történhetett vele. Amikor két Oscart nyertem, azt gondolták, bármit megtehetnek velem - nyilatkozta 1999-ben egy interjúban.

Az 1910. január 12-én Düsseldorfban született színésznő pályája tinédzser korában kezdődött, játszott a neves osztrák rendező, Max Reinhardt irányítása alatt, illetve feltűnt több német filmben is. 1935-ben kapott szerepet először hollywoodi filmben, a többnyire elfeledett Escapade című alkotásban. Következő filmjei azonban már a legnagyobb elismeréseket hozták meg számára. A nagy Ziegfeld című film legikonikusabb jeleneteként tartják számon, amint a könnyeit hullajtó Rainer telefonon gratulál filmbeli exférjének új házasságához. A második Oscar-díjat meghozó, Pearl S. Buck híres regényéből készült Édes anyaföldben egy erényes kínai parasztlányt alakított.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport