Index Vakbarát Hírportál

2015 a Star Wars és a folytatások éve lesz

Star-Wars-7-Trailer-Photo-Rebel-Pilot
2015.01.04. 13:58 Módosítva: 2015.01.04. 13:58
Bár 2015-ben olyan veterán rendezőlegendák is jelentkeznek egy-egy új filmmel, mint Spielberg (Ryan közlegény megmentése a hidegháborúban), Tarantino (a The Hateful Eight című western) és Guillermo del Toro (horror Crimson Peak címmel), valószínűleg egyikük sem a mozipénztáraknál fog jól teljesíteni, hanem inkább a díjátadó gálákon. A következő 12 hónap ugyanis a jól bejáratott franchise-ok sokadik, többszázmilliós epizódjairól fog szólni: jön a Bosszúállók 2, a Jurassic Park 4, a Mad Max 4, a Mission Imopossible 5, Az éhezők viadala fináléja, a 24. James Bond-mozi és a rekordbevétel-gyanús Star Wars 7. De melyiket várjuk a legjobban?

Bosszúállók 2 (május 1.)

Éljen május elseje!

- énekelhetik majd kórusban a geekek, mivel a Marvel stúdió producer-atyaúristene, Kevin Fiege ekkorra trombitálja össze ismét egy közös filmbe  Amerika kapitányt, Vasembert, Fekete Özvegyet, Sólyomszemet, Hulkot, Thort és Nick Furyt. És melléjük ad egy újonc testvérpárt, a Skarlát boszorkányt és a konkurens X-Menben már bemutatkozó, villámlábú Higanyszálat (akik ugyan Magneto gyereki, de a szerződések értelmében a Fox nem kapott rájuk olyan kizárólagos filmes jogokat, mint az X-Menre). Hőseink világmegmentés címén megint porig rombolnak egy amerikai nagyvárost, amihez most az a keretsztori, hogy egy Ultron nevű, önállósodott mesterséges intelligencia életet lehel a Vasember 3 végén látványosan szétrobbantott Vasember-páncélokba. Tony Starkra már csak emiatt is megharagszanak a társai, a konfliktusuk pedig a film végére állítólag annyira el fog mérgesedni, hogy a 2016-os Amerika kapitány 3: Polgárháborúban már ellenségek lesznek. 

Magyar kéz is dolgozott a Bosszúállók 2 eszelősen jó trailerén

Egy érdekesség, ha valaki esetleg nem tudta volna: a trailerben azt a jelenetet, ahol Hulk lezúzza a Hulk-vadászatra kifejlesztett, pufipáncélos Vasembert (1:42-től), a mi fiunk, Török Attila készítette el, aki tavaly ilyenkor még az élethű szőrszimulációiról és a Jennifer Lawrence-t fenyegető ködről mesélt az Indexnek, azóta viszont már átigazolt a londoni Double Negative-tól George Lucas trükkgyárához, a Disney alá tartozó Industrial Light & Magichez. (Az előző Bosszúállók összbevétele: 1,5 milliárd dollár.)

Halálos iramban 7 (április 3.)

Helyesebben Furious 7, és ezzel meg is lesz lőve a magyar forgalmazó, hiszen az Iramban 7-nek semmi értelme, a Halálost meg lehet, hogy hanyagolni kéne, hiszen szegény Paul Walker pont amiatt halt meg 2013-ban, mert fejre állt egy tűzpiros Porchéval. Így a 2001 óta milliárdokat kaszáló, tuningverdás-jónős blockbusterszéria hetedik részét már nem vele, hanem a testvéreivel, Caleb Walkerrel és Cody Walkerrel kellett befejezni.

Látványos lett a Halálos iramban 7 trailere

A Halálos iramban 7 viszont ha minden igaz, a való élettől eltérően happy enddel fog záródni. Paul Walker karaktere, a zsaruból lett illegális gyorsulási versenyző nem hal meg, csak kiszáll a bizniszből, és elhajt a nőjével naplementébe, Vin Dieselre, Dwayne Johnsonra, Jason Stathamre, Michelle Rodriguezre meg a többiekre hagyva a sok autós üldözést és lövöldözést. (A korábbi Halálos iramban-filmek összbevétele: 2,3 milliárd dollár.)

Mad Max 4: Fury Road (május 14.)

A posztapokaliptikus műfaj rajongói és a sivatagban száguldozó, döfőhegyekkel és koponyákkal tuningolt kocsik szerelmesei (engem is ideértve) évek óta várják a Fury Roadra keresztelt negyedik Mad Max-filmet. Tavasszal végre megkapjuk, Mel Gibson nélkül ugyan, de legalább a rendező ugyanaz a George Miller maradt, akinek a '79-es, '81-es és '85-ös klasszikusokat köszönhetjük.

Brutálisan jó előzetest kapott a Mad Max 4!

A sztori lényegében már a trailerben is benne van. A Tom Hardy-fejű, morcos exzsaru, Max Rockatansky, aki szinte már hozzánőtt a jó öreg Ford Falconjához, egy szép napon segít egy Imperator Furiosa nevű, dögös amazonnak (Charlize Theron) és öt másik nőnek átkelni a sivatagon. De közben a nyomukban liheg a világvége utáni filmek kötelező kelléke: a szegecselt, szadomazo bőrcuccokban, tuningolt autókon vonagló, állig felfegyverzett punkok serege. Kell ennél több a hamisítatlan Vico-nosztalgiához? Ugye, hogy nem! (A korábbi Mad Max-filmek összbevétele: 68 millió dollár.)

Jurassic Park 4 (június 12.)

Chris Pratt akkora nagymenő lett a 770 millió dollárt kaszáló A galaxis őrzői után, hogy a Universal rábízta a Jurassic World címre keresztelt, 2001 óta ígérgetett, negyedik Jurassic Park-film főszerepét. Az új rész Spielberg felejthetetlen klasszikusa után 22 évvel kerül a mozikba, és a sztoriban is pont ennyi idő telik el: ismét a Nublar szigeten vagyunk, ahol újra kinyitott a legendás élménypark, csak most minden nagyobb és látványosabb, a raptorok pedig már a jófiúk oldalán nyargalnak, mint valami idomított kutyafalka.

Jurassic World (2015) előzetes

Mivel a velociraptorok, a tyrannosaurusok és a spinosaurusok tombolását már az előző három részben elsütötték, a készítők a régi, B-kategóriás szörnyfilmekhez nyúltak vissza. A park tudósai egy dögös vörös doktornő (Bryce Dallas Howard) vezetésével egy minden korábbinál nagyobb, veszélyesebb, okosabb, stb. dinót tenyésztettek ki a raptor és a T-rex DNS-éből, ami természetesen elszabadul, és az elődeihez hasonlóan üldözőbe veszi a főhőst meg két gyereket a park romjai közt. (A korábbi Jurassic Park-filmek összbevétele: 2 milliárd dollár.)

Terminator 5 (június 26.)

2009-ben iszonyatosan kiakadtunk a Terminátor: Megváltáson, ami még a T3-nál is durvábban meggyalázta James Cameron kultfilmjeit. Most viszont maga Arnold Schwarzenegger is ringbe száll, hogy megmentse a fémcsontvázas franchise-t. Ráadásul a trailer alapján nagyon úgy tűnik, hogy kettőt is kapunk kedvenc akciósztárunkból: a főszereplő egy

ráncosodó szövet a belső fémvázon

-típusú Halálosztó lesz, aki látványosan elintézi az első mozifilm gonosz T-800-asát, és a második rész folyékony fém T-1000-esét is.

Csak Schwarzenegger jó a Terminator 5-ben

Bár a sztori az eddigi Terminátor-filmek elemeit ötlettelenül egymás mellé dobálva teszi zárójelbe az eddigi Terminátor-filmeket, még akár jó is lehet a végeredmény. Hiszen a rendező a Rómán, a Trónok harcán és Thor 2-n edződött Alan Taylor, Sarah Connort pedig a Trónok harca közkedvelt szereplője, az anyatigris mentalitású sárkányidomár-királynője, Emilia Clarke alakítja. (A korábbi Terminator-filmek összbevétele: 1,4 milliárd dollár.)

James Bond 24: Spectre (október 23.)

2012-ben egymilliárd dolláros álombevételt hozott össze a James Bond-filmek 50 éves évfordulójára időzített Skayfall, bár a siker nem csak a születésnapon múlt. Daniel Craig harmadszorra is magabiztosan hozta az eredeti Fleming-regények és a Sean Connery-korszak durva és bunkó 007-esét, aki igazából sosem volt az a fajta nyálas szóviccbajnok, amivé Roger Moore és Pierce Brosnan silányították. A rendező, Sam Mendes pedig olyan brilliánsan nyúlta le a Christopher Nolan Batman-filmjeit, hogy a néző csak utólag jött rá: most is egy elárvult milliomospalántát látott, akinek az inasa segítségével kellett szembeszállnia a világot romba döntő, hisztérikus főgonosszal a szülei ősi kúriájában.

Nehéz lesz túllicitálni a Skyfallt, de persze nem lehetetlen. Hiszen most is Sam Mendes a rendező, John Logan, Neal Purvis és Robert Wade írják a sztorit (utóbbiak A világ nem elég óta a Bond-filmek állandó forgatókönyvírói), és a nemrég kihirdetett új szereplők listája is impozáns: a főgonosz-gyanús  Christoph Waltz mellett Dave Bautista lehet a kötelező verőlegény, a két új Bond-lány pedigMonica Bellucci ésLéa Seydoux.  Az persze aggodalomra adhat okot, hogy a Sony elleni hekkertámadás során a készülő Bond-film korai forgatókönyve is kiszivárgott, emellett  a stúdióvezetők túl drágának tartják a produkciót és gyengének a sztorit. (Az elmúlt 52 év James Bond-filmjeinek összbevétele: kb. 6 milliárd dollár.)

Az éhezők viadala: A kiválasztott, 2. rész (november 19.)

A Lionsgate stúdió pénzsóvár producerei direkt ketté vágták Suzanne Collins disztópikus ifjúsági regénysorozatának befejező kötetét, hogy kétszer akkorát kaszálhassanak a mozikban. De ez valószínűleg Az éhezők viadala-rajongókat zavarja a legkevésbé, hiszen így kétszer annyi ideig láthatják imádott színésznőjüket, Jennifer Lawrence-t. A kiválasztott első részéről korábban ezt írtuk: „Csak egy mérsékelten izgalmas felvezetés lett a 2015-re tartogatott nagy fináléhoz, olyan harmatos filmvégi cliffhangerrel, ami egy elkaszált tévésorozatban is gyenge lenne". 

Jennifer Lawrence a legdögösebb szabadságharcos

 Na, az utolsó filmben majd megkapunk mindent, amit hiányoltunk. A    titkos ellenállás vezére és barátai szépen előbújnak a föld alá süllyesztett, szürke bunkervárosból, és jól odacsapnak a Kapitóliumnak. A szakadatlan háborúskodás azonban csak vért, könnyeket és fájó veszteségeket szül, a forradalom kirakatharcosa szereppel mindig is hadilábon álló Katniss pedig már egyáltalán nem olyan biztos abban, hogy olyan nemes a cél, amiért küzdenek, ezért... Nem akarom persze elspoilerezni a filmet, aki olvasta az utolsó regényt, tudja, milyen durva lesz a lezárás.  (A korábbi Éhezők viadala-filmek összbevétele: 2,2 milliárd dollár.)

Star Wars 7: Az ébredő erő (december 17.)

2015 már akkor is a Disney éve lenne, ha csak a Bosszúállók 2-t (és a Hangyaembert) mutatnák be. De így, hogy a Csillagok háborúja brand is az övéké, egyértelmű nyertesei lesznek az évnek. Az ébredő erőre elkeresztelt Star Wars-folytatás már a teaser trailerével felrobbantotta az internetet, aztán jött az állítólagos Lucasfilm-dolgozó spoilercunamija a sztoriról, ami elég erősen épített azokra az ősszel kiszivárgott concept artokra, amiken a fiatal női főszereplő egy lépegetőroncsban éldegél a Tatuinon, egy kiborg pedig Darth Vader sisakját nézegeti.

Közben viszont kiderült, hogy a véletlenül vagy szándékosan kiszivárogtatott történetből nem minden igaz. A fekete rohamosztagos alakító John Boyegát nem Deaknek hanem Finn-nek fogják hívni, a sivatagban robogózó Daisy Ridley neve Rey, az X-szárnyú vadászgépben ücsörgő Oscar Isaac pedig nem Biggs Darklighter rokona lesz, hanem Poe Dameron.  Amiben viszont biztosak lehetnek a rajongók: a J.J. Abrams-féle Csillagok háborújában nyoma sem lesz a Jar Jaros-ewokos Lucas-humornak, minden olyan koszos és olajos lesz, mint a régi részekben, láthatjuk majd a 30 évvel idősebb Leiát, Luke pont olyan szakállas Jedi mester lesz a fiatal szereplők mellett, mint Obi-Wan volt, az öreg Han és a kiberkarú Csubakka ismét a jó öreg Falconnal fognak száguldozni, a lézerkeresztvassal ellátott sugárpallost pedig egy Kylo Ren nevű Sith tanítvány fogja forgatni, akinek lesz egy bujkáló, gonosz mestere is. (A korábbi Star Wars-filmek összbevétele: 4,2 milliárd dollár.)

Mission: Impossible 5 (december 25.)

Bár a Mission: Impossible 4 elején volt egy nagyon ütős budapesti jelenet, amiben egy CGI Keleti pályaudvar meg egy sosem létező óratorony is látszódott, sajnos az ötödik rész nem nálunk forgott, hanem a szomszédos Ausztriában. A stáb emellett forgatott Marokkóban, a southamptoni erőműben  és Londonban is, bár ott lehet, hogy Cruise ezúttal a dubaji Burdzs Kalifa megmászása helyett kénytelen volt beérni azzal, hogy a Big Ben tetején ugrál.

A korábbi részek régi szereplői közül Tom Cruise mellett visszatér Jeremy Renner, Simon Pegg és Ving Rhames is. A rendező viszont új: Christopher McQuarrie, a Tom Cruise-filmek veterán forgatókönyvírója, aki a Valkűr után a Jack Reacheren és A holnap határán is együtt dolgozott a szcientológius akciósztárral.  (A korábbi Mission: Impossible-filmek összbevétele: 2 milliárd dollár.)

Argo 2 (március 12.)

A nagy hollywoodi folytatásdömping mellé egy hazai gyártású akciófilm régen várt második részét is beválogattuk a listánkba. Eredetileg persze az volt Árpa Attila terve, hogy hogy pontosan 10 évvel az Argo közönségsikere után, 2014-ben kerül mozikba a második rész, de sajnos különböző okok miatt úgy alakult, hogy 2015 márciusáig kell várnunk a fekete nindzsának öltözött Kulka Jánosra.

ARGO 2 - A sitten

A gémeskutas szamurájkardozás mellett tankos autós üldözést is felvonultató folytatás Árpa Attila szerint

baszott jó lett,

és pont úgy fog kinézni, mint ha az első részt összevágták volna a '80-as évek B kategóriás nindzsafilmjeivel és a Kill Bill-lel. Az Argo 2 nem fog közvetlenül kapcsolódni az Argo fináléjához, mert a történet azzal kezdődik, hogy Balog Tibi épp kiszabadult a börtönből, és a hülye haverjaival (Scherer Péter, Kiss József, Bicskey Lukács) újra be akar szállni a bizniszbe, sikeresen magára haragítva ezzel a high tech kütyükkel és szamurájkardokkal felfegyverzett japán maffiát. A z Argo 2 utolsó forgatási napján egyébként az Index is kinn volt, a Tejesembert alakító Oszter Sándor pedig a majdnem meghalt egy robbanásban.

Melyik folytatást várja 2015-ben a legjobban?

  • 1261
    Az Argo 2-t
  • 1069
    A Star Wars 7-et
  • 290
    A Bosszúállók 2-t
  • 162
    Egyiket se várom, sőt, rohadtul unom, hogy csak képregényfilmek és folytatások készülnek Hollywoodban!
  • 117
    A 24. James Bondot
  • 101
    A Jurassic Park 4-et
  • 88
    A Mad Max 4-et
  • 84
    A Terminator 5-öt
  • 58
    A Halálos iramban 7-et
  • 48
    Az éhezők viadala: A kiválasztott, 2. részt
  • 32
    A Taken 3-at, nem is értem, miért maradt ki!?!
  • 18
    A Mission: Impossible 5-öt