Index Vakbarát Hírportál

James Franco és Nicole Kidman is ott lesz Berlinben

2015.01.14. 12:26

Újabb nyolc filmet jelentettek be a február 5 és 15 között zajló Berlinale versenyprogramjából, de még így sem tűnik bitangerősnek a filmfesztivál idei felhozatala. Az már korábban kiderült, hogy Berlinben mutatják be A szürke 50 árnyalalatát, az új Terrence Malick-filmet Christian Bale-lel, és az új Hal Hartley-t Aubrey Plazával, sőt végre azt is tudtuk, hogy egy kutyaszános-sarkkutatós filmet választottak nyitánynak. 

A nagy dobás mindenképpen az, hogy idén is válogattak Jafar Panahi-filmet a programba: a rendezéstől eltiltott iráni filmes legújabb munkájának az a címe, hogy Taxi. Werner Herzog is visszatér, ő egy híres brit utazó életét dolgozta fel a Queen of the Desert című filmben, amiben Nicole Kidman a főszereplő, a társa pedig James Franco - ő már egy másik Berlinálés filmben is szerepel, abban egy meleg férfit alakít. Lea Seydoux alakítja majd a szobalányt az Octave Mirbeau regény, Az egy szobalány naplója újrafeldolgozásában, Ian McKellen pedig a megöregedett Sherlock Holmest formálja meg a Mr. Holmes című filmben. A versenyprogram még most sem teljes, jövő héten újabb filmcímeket csepegtetnek majd. 

A most bejelentett filmekkel együtt a versenyprogram tehát: 

  • Poland (Malgorzata Szumowska) 
  • Cha và con và (By Di Phan Dang)
  • Egy szobalány naplója (Benoit Jacquot)
  • Mr. Holmes (Bill Condon)
  • Queen of the Desert (Werner Herzog) 
  • Taxi (Jafar Panahi)
  • Victoria (Sebastian Schipper)
  • Yi bu zhi yao (Gone with the Bullets) (Wen Jiang)

Magyar film még nem került a Berlinale programjába, de Császi Ádám, akinek tavalyi filmje, a Viharsarok, jól szerepelt a Panorama szekcióban, idén is ott lesz, egy még készülő filmmel. A High Dive című ugyanis filmtervét meghívta a koprodukciós fórum. A sztori egy kamaszlányról szól, aki olyan sötét titkokat tud meg apjáról és mostohaanyjáról, melyekért bosszút kell rajtuk állnia. Tette és annak következményei a családi drámát először feszült thrillerré, majd véres horrorrá alakítják. A Focus-Fox Stúdióban készülő alkotás producere Muhi András és Ferenczy Gábor, tervezett költségvetése 1,6 millió euró, operatőre Rév Marcell (Itt vagyok, Viharsarok, Fehér Isten) lesz.