Index Vakbarát Hírportál

Will Smith teljesen leizzadt a Focus forgatásán

2015.02.27. 09:20
Will Smith gyakran ijedt ötéves kisfiúnak érzi magát, a zsebtolvajlás pedig addiktív - ezt is megtudtuk a színész új filmje, a Focus londoni sajtótájékoztatóján.

Will Smith új filmje, a Focus sajtótájékoztatóját London egyetlen tetőteraszos zártkörű klubjában, a Richard Branson tulajdonában levő kensingtoni Roof Gardensben tartották. Itt nyáron rózsaszín flamingók mászkálnak a tetőkertben, bár a februári hidegben nem volt nyomuk. Mi is csak a klubhelyiség panorámaablakain át szemléltük a kertet, és mögötte Londont a magasból.

Flamingók helyett rövidesen megjelent a klub színpadán Apollo Robbins és élettársa, Ava, akik hivatásos tolvajok - egészen pontosan színpadi tolvajok. Robbins színpadi előadásokkal illetve biztonsági tanácsadással keresi a kenyerét, ebben a filmben ő segített Smithnek és a női főszerepet alakító ausztrál Margot Robbie-nak előkészíteni a trükköket.

Robbins a figyelemelterelés nagymestere: bárkinek képes kilopni zsebéből a tárcát, pláne, ha nem egyedül, hanem társaival dolgozik. Robbins és Ava egy gyanútlan újságírón demonstrálták, milyen könnyű mondjuk egy térképpel tanácsot kérve beférkőzni valakinek a személyes terébe, vagy éppen hirtelen lehajolva előtte elterelni a figyelmét, míg társunk ellopja a telefonját. Ezt a filmben is láthatjuk: döbbenetes, milyen könnyed, szinte tánclépésszerű mozdulatokkal dolgoznak, összeszokott csapatuk pillanatok alatt begyűjti a New Orleans utcáin a karnevált bámuló turisták összes értéktárgyát, anélkül, hogy bárki észrevenné, hogy megrövidítették.

Míg Smith inkább a karakter jellemvonásait, mozgatórugóit igyekezett ellesni, mesélte Robbins, Robbie-t maguk a trükkök érdekelték, melyeket igen gyorsan meg is tanult. “Jól jön, ha az ember csinos, mivel az idegenek szívesebben beengedik a személyes terükbe” — mondta Robbins. A zsebtolvajlás ugyanakkor sokkal nehezebb, mint amilyennek látszik, mesélte Robbie. Smith szerint megdöbbentő, hogy ilyen sebezhető az emberi elme, ennyire könnyű valakit megzavarni, elterelni a figyelmét és ellopni a tárcáját.

“Apollo elvitt Vegasba” — mesélte Smith — “bár a kaszinókba nem engedtek be minket, mert mindenhonnét ki van tiltva.” Ehelyett egy közértbe tértek be, ahol Robbins azt a feladatot adta Smithnek: válasszon valamit, vágja zsebre és sétáljon ki a boltból. “Leizzadtam” — meséli Smith — “mi lesz, ha elkapnak? Oké, én vagyok Will Smith, de akkor is. Elképesztő lélekjelenlét kell az ilyesmihez, totális hidegvér, hogy megcsináld, és rendkívül addiktív élmény. Olyan, mint kiugrani egy repülőgépből.”

Bár Smith éppen kétszer annyi idős (46), mint Robbie, ez sem élőben, sem a filmvásznon nem tűnt fel: remek párost alkottak. Smith azért bevallotta: manapság már nem 6 hétre van szüksége ahhoz, hogy formába kerüljön forgatás előtt, inkább bő három hónapra, de élvezi a felkészülést. “Az élet élvezetesebb, ha törődsz a testeddel” — jelentette ki kissé motivációs falinaptár stílusban. Az eredményt a filmben is tanulmányozhatjuk, Smith hasizmai több alkalommal is feltűnnek a vásznon, ahogy a bikinis Robbie is.

Smith és Robbie azt is elárulták, hogy együtt forgatják következő filmjüket, a Suicide Squad című szuperhősfilmet, melyről azonban egyelőre ők sem tudnak sokat.

A filmben Nicky és Jess állandóan szerepet játszik, sosem őszinték. Smith számára meglepően személyes feladat volt ez a szerep: “Az életutamon most pont ott tartok, hogy a sebezhetőségről, a hitelességről szól minden, ezért volt érdekes számomra ez a karakter.” Később arra is kitért, Robbinstól azt is megtanulta, hogy mindenki játszmázik, és senki sem az, akinek valójában látszik: mindannyian eldöntjük reggel, milyen ruhát vegyünk fel, és hogyan viselkedjünk, ha találkozunk valakivel, milyennek mutassuk magunkat annak érdekében, hogy elérjük célunkat. Smith szerint az emberek általában a személyiségükkel ellentétes jellemvonásokat hangsúlyozzák ki. “Én például rendkívül nagyszájú vagyok, ami arra utal, valójában önbizalomhiányos vagyok. Minél nagyhangúbb valaki, annál rémültebb és idegesebb a benne rejlő ötéves kisfiú” — mondta. “Ha ezt tudod, akkor már sokkal könnyebb megbízni az emberekben.”

Mindenkit átvernek

A film gyakorlatilag a Mr & Mrs Smith és a Catch Me If You Can törvénytelen gyermeke, bár sajnos nem annyira szexi, mint az előbbi, és nem annyira szédítően szórakoztató, mint az utóbbi. Főhőse, a Will Smith által alakított Nicky profi szélhámos, aki szárnyai alá veszi Jesst (Margot Robbie). Pár csavar után azonban már egyikük sem tudja, ki ver át kit. Műfajilag érdekes keverék ez a mozi, hol romantikus vígjáték, hol közepesen izgalmas krimi, de a magamfajta cinikus nézők számára is tartogat pár csavart. Bőven vannak benne romantikus helyszínek, New Orleans-tól a zavarbaejtően Budapestre emlékeztető Buenos Airesig, no meg szupersportautók és Robbie hiányos öltözékben. Első randira ideális film. (A filmről bővebben itt írtunk.)