Index Vakbarát Hírportál

Fődíjat nyert a Liza, a rókatündér Portóban

2015.03.08. 10:58

A szombaton zárult 35. Fantasporto nemzetközi filmfesztiválon a fődíjat Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér című filmje nyerte – adta hírül a Magyar Nemzeti Filmalap. Korábban olyan filmrendezők nyerték el a díjat, mint David Cronenberg, Luc Besson, Neil Jordan, Danny Boyle, David Fincher, Alejandro González Iñárritu és Guillermo del Toro.

A fesztivál idei versenyprogramjában összesen 27 film indult, a Liza, a rókatündérnek Portóban volt a nemzetközi premierje. A Balsai Mónika, Bede-Fazekas Szabolcs és David Sakurai főszereplésével készült alkotás a fődíj mellett a legjobb vizuális effektekért járó díjat is elnyerte. Afilmben látható mintegy négyszáz digitális utómunkával készült trükk CGI supervisora Nagy Miklós volt.

A Liza, a rókatündér a Filmalap 220,36 millió forint értékű filmgyártási támogatásával készült a Filmteam produkciójában, producere Major István. Ujj Mészáros Károly filmje február 19. óta látható a magyar mozikban.

A film nemzetközifesztiválkörútja folytatódik, az oszakai filmfesztiválon lesz látható a jövő héten. Az Osaka Grand Prix-ért és a legígéretesebb tehetség díjáért folyó versenyprogramba mindössze 12 film kapott meghívást, és Ujj Mészáros Károly rendezése lesz az egyetlen európai alkotás a mezőnyben. Az európai és az ázsiai premiert követően Dél-Amerikában is látható lesz film, mivel az argentínai Pantalla Pinamar nemzetközi filmfesztiválra is meghívást kapott.

Nem kell tovább várni. A Liza, a rókatündérrel megérkezett végre az a magyar film, amire összeteszi a kezét a kritika, a szakma, amit meg lehet mutatni az összes külföldi havernak – írtuk kritikánkban Korábbi interjúnkat itt olvashatja a rendezővel és a látványtervezővel:    Tökre magyar, de egyáltalán nem átlagos .