Index Vakbarát Hírportál

Ők zsűriznek a cannes-i filmfesztiválon

2015.04.21. 22:28

Bejelentették az idei cannes-i filmfesztivál zsűrijének névsorát, írja a Hollywood Reporter. A kilenctagú zsűri tagjai közt megtaláljuk a Donnie Darko, a Túl a barátságon, a Zodiákus és az Éjjeli Féreg című filmjeiből ismert Jake Gyllenhaalt, valamint Sienna Millert is, aki játszott például az Amerikai mesterlövészben, a Foxcatcherben, a csúfosan sikerült Kis Vuk angol változatához pedig a hangját adta.

A zsűri elnökei a Coen testvérek, Joel és Ethan, lesznek, akikhez olyan filmek köthetők, mint A nagy Lebowski vagy az Oscar-díjas Nem vénnek való vidék. A zsűri egyetlen francia tagja a Házibuliból, A rettenthetetlenből és A világ nem elég című Bond-filmből is ismert Sophie Marceau.

Almodóvar filmjeiből már jól ismerjük a spanyol Rossy de Palmát, aki Guillermo del Toro mexikói rendező (A faun labirintusa, Tűzgyűrű, Pokolfajzat), a kanadai Xavier Dolan (Megöltem anyámat, Tom a farmon) és a Maliról származó énekesnő, Rokia Traoré társaságában szintén a cannes-i zsűri tagja lesz majd.

Közben bejelentették a cannes-i fesztivál hivatalos válogatásával párhuzamos Rendezők Kéthetének felhozatalát is. Bár Jancsó Miklós és Mészáros Márta 1969-es beválogatása óta a magyar filmesek rendszeresen jelen vannak a szekció vetítésein, ezúttal nem szerepel magyar film a Rendezők Kéthetén. (Utoljára Nagy Dénes Lágy eső című rövidfilmje kapott meghívást 2013-ban.)

A szekció nyitófilmje a francia Philippe Garrel In the Shadow of Women című alkotása lesz, ezen kívül vetítik még többek közt a portugál Miguel Gomes, a kolumbiai Ciro Guerra, a svéd Magnus von Horn, a marokkói származású Nabil Ayouch és a Kínában született Chloé Zhao új filmjeit is. Emellett különleges vetítést érdemel a japán Takashi Miike jakuzákról szóló filmje, a Rendezők Kéthetét pedig a Sundance filmfesztiválon is sikeres Dope zárja majd.

Dope (2015) előzetes #1

És már megvan a Kritikusok Hetének szekciója is: Charles Tesson filmkrtitikus és csapata csaknem 1100 filmet nézett meg, ebből állt össze a végső tíz listája. A Kritikusok Hetén tartja világpremierjét Elie Wajeman Les anarchistes című mozija, ami a 19. századi Párizsban játszódik. A franciák közül vetítik még Louis Garrel és Mathieu Vadepied filmjeit, amerikai részről pedig az SXSW-n díjazott Krisha és a tinis-nyaralós Sleeping Giant  szerepel a szekcióban. Ezeken kívül lesznek még dél-amerikai, dél-koreai és arab alkotások is. A zsűri elnöke Ronit Elkabetz izraeli színész- és rendezőnő lesz majd.