Index Vakbarát Hírportál

Ötven év után újra bemutatták a Szegénylegényeket

2015.05.15. 13:49

Ötven évvel a cannes-i nemzetközi premier után csütörtök este újra bemutatták Jancsó Miklós Szegénylegények című alkotását a 68. cannes-i fesztiválon.

A filmet Jancsó Dávid vágó, a tavaly elhunyt rendező fia mutatta be, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a mindenkori elnyomó hatalom működéséről, a korrupcióról és a szabadságvágyról szóló film földrajzi helytől és kormányoktól függetlenül ötven év után is nagyon érvényes alkotás. A Rózsa Sándor betyárjainak kézre kerítését felelevenítő film felújított változatát a Magyar Nemzeti Filmalap kezdeményezésére hívták meg a Cannes Classics nevű programba.

A felújított kópia a Magyar Filmlaborban készült, a Filmalap 18.595.650 forintos támogatásával és a MaNDA közreműködésével. A cannes-i bemutatóval párhuzamosan a filmet az Urániában is vetíteni fogják Budapesten.

Jancsó Dávid az MTI-nek elmondta: ez a tizedik alkalom, hogy Jancsó-filmet mutatnak be Cannes-ban. "A Papát nagyon szerették Cannes-ban, Gilles Jacob (a fesztivál több évtized után idén leköszönt elnöke) igazi rajongója volt.

A Szegénylegényeket 1966-ban az utolsó versenynapon mutatták be a cannes-i fesztiválon, nem nyert díjat, de a nemzetközi kritika méltatása nyomán Jancsó Miklóst "felkapta" a világsajtó. Jancsó későbbi filmjéért, a Még kér a nép-ért 1972-ben Cannes-ban elnyerte a legjobb rendező díját, 1979-ben pedig életműdíjjal jutalmazták ugyanott.

A rendező fia szerint a Szegénylegények és az 1967-ben készült Csillagosok, katonák volt az a két film, amelyekkel Jancsó "olyat tette le az asztalra, amit akkoriban kevesen tudtak". Jancsó Miklós soha nem nézte meg újra a saját filmjeit, de néhány évvel ezelőtt a Szegénylegények londoni retrospektív vetítésen ott ragadt, és elégedett volt a filmmel, azt mondta: "ezt nem tudom, hogy lehetett megcsinálni".

A fiatal vágó egyébként Mundruczó Kornél filmjeinek alkotótársaként korábban már háromszor is részt vett a fesztiválon. "Nem kétséges, hogy ez a legnevesebb fesztivál a világon. Lélegzetelállító az a fajta filmszeretet, ahogy a nézők itt nézik a filmeket. A franciák nagyon komolyan veszik a mozit, a kultúrájuk része, amiért nagyon irigylem őket" - mondta.