Index Vakbarát Hírportál

Ők voltak a kedvenc Christopher Lee-karaktereink

star-wars-episode-ii-attack-of-the-clones8
2015.06.11. 15:45 Módosítva: 2015.06.11. 15:53

A 93 évesen elhunyt Christopher Lee többszáz filmben szerepelt élete során: az 1950-es évek népszerű Drakula grófos Hammer-horrorjai után előszeretettel osztották rá a legnépszerűbb franchise-ok arisztokratikus főgonoszainak szerepét az ördögi Fu Manchutól a Jediket eláruló Dooku grófon át a Szauronnal lepaktáló Szarumánig. Összeszeszedtük a kedvenc Christopher Lee-filmjeink legjobb gonosztevőit.

Drakula gróf

Christopher Lee as Dracula: Bite Montage

A londoni Hammer horrorstúdió a fénykorában csupa olyan filmet gyártott, amikkel a britek sikeresen hadat üzenhettek a Universal stúdiónak és Lugosi Béla vámpíros-farkasemberes-Frankenstein-szörnyes filmjeinek. Bár Christopher Lee-t mindenki a brit Drakulaként ismeri, legelső Hammer-horrorjában, az 1957-es Frankenstein átkában még a hullákból összefércelt szörnyet alakította, és csak egy évvel később, az 1958-as Drakulában lett belőle havasalföldi vámpírgróf. A fekete palást egészen a '70-es évekig rajta maradt, ráadásul ezalatt számos olcsóbb horrorban úgy játszott vámpírfejedelmet, hogy jogi akadályok miatt nem nevezhették őt Drakulának (ilyen volt például az 1968-as Herkules a vámpír ellen című, olasz szandálos klasszikus).

Fu Manchu

Blood of Fu Manchu (Kiss and Kill), Christopher Lee - Trailer

A ponyvaregények és B-kategóriás kalandfilmek örökké visszatérő kínai gonosztevője Magyarországon ugyan nem túl ismert (legfeljebb onnan, hogy a karaktert Nicolas Cage játszotta el a Werewolf Woman of the SS kamutrailerében), az angolszász szórakoztatóiparban azomban legalább olyan közkedvelt popkulturális ikon, mint Drakula vagy Moriarty professzor. Lee a '60-as években összesen öt filmben játszotta el az Európa ellen ármánykodó, jellegzetes harcsabajszú ázsiai bűnözőfejedelmet.

Sherlock Holmes

Sherlock Holmes: Bűntény a Viktória-vízesésnél (1992) előzetes

A Hammer-sorozatban megjelent Drakula-filmek író-rendező-vágója, Terence Fisher rengeteg filmet forgatott Christopher Lee-vel. A Drakula, Frankenstein, Mr. Hyde, az Operaház fantomja, a múmia és a szórakoztatóipar többi jól ismert története mellett természetesen a Sherlock Holmes-novellákat is megfilmesítették. Érdekesség, hogy míg az 1959-es A sátán kutyájában még Peter Cushing volt a briliáns agyú, de drogfüggő nyomozó, Lee pedig Sir Henry Baskerville (Cushing és Lee rengeteg rémfilmben voltak egymás segítőtársai, de leginkább ádáz ellenfelei), addig 1962-ben, majd a 30 évvel későbbi hollywoodi verzióban már ő alakította Holmest.

Az aranypisztolyos Bond-gonosz

Az aranypisztolyos férfi (1974) - vacsora részlet

Lee az 1974-es, Roger Moore-féle James Bond-filmben, Az aranypisztolyos férfiben is szerepelt. Ő volt a világuralomra törő főgonosz, Scaramanga, akinek a gyönyörű szeretője (Maud Adams) és a címbéli aranystukkere mellett volt egy mókás törpe segédje, és egy igazi világpusztító masinája: egy paradicsomi szigeten napelemekkel működtetett gigaerőművet épített, melynek járulékos tartozékát, a pusztító erejű napágyút jó pénzért el akart adni a hidegháborús Bond-filmek állandóan rosszban sántikáló népségének, a kínaiaknak. A készítők Scaramangát Bond "negatív ikertestvéreként", egy kifogástalanul modorú és ízlésű, drága ruhákat hordó, nőfaló, playboy pisztolyhősként ábrázolták, aki kedélyesen eltársalog a 007-essel a jó ételekről és italokról, mielőtt összecsapnának.

Rochefort grófja A három testőrben

A négy testőr (1974) - D'Artagnan vs. Comte de Rochefort

A '70-es években Christopher Lee egy másik népszerű franchise-ban, Dumas A három testőrének filmváltozatában és annak folytatásaiban is szerepelt: ő volt Richelieu bíboros jobbkeze, a félszemű, elvetemült Rochefort gróf. A '73-as A három testőr, avagy a királyné gyémántjaiban és a '74-es A négy testőr, avagy a Milady bosszújában olyan sztárokkal vívott látványos kardpárbajokat, mint Michael York (d’Artagnan), Oliver Reed (Athos), Frank Finlay (Porthos) és Richard Chamberlain (Aramis).

Szarumán

Szarumán szónoklata

Bár Christopher Lee a gonosz mutánsvezér, Magneto szerepéről lecsúszott a 2000-es X-Menben, bosszút állhatott a karakter elhappolásáért régi barátján, Ian McKellenen a 2001-es A Gyűrű szövetségében, ahol ő lett a Gandalfékat eláruló varázsló, Szarumán. A Gyűrűk Ura-filmtrilógia atyja, Peter Jackson több interjúban is elmondta már korábban: nemcsak azért választotta Lee-t a vasudvardi mágus szerepére, mert a Középfölde-rajongó színész még személyesen beszélt az 1973-ban elhunyt J. R. R. Tolkiennel, hanem mert fiatalon imádta a Fu Manchu-történeteket, és a többi B-filmet, amiben Lee volt a főgonosz. Természetesen az első trilógia sikerét meglovagoló A hobbitban is visszahozta a karaktert - de ott még mint a Középfölde jövőjéért aggódó, fehérköpenyes varázslót.

Dooku gróf

Obi-Wan Kenobi & Anakin vs Dooku gróf

George Lucas Peter Jacksonhoz hasonlóan szintén Fu Manchu-filmeken, Hammer-horrorokon és A három testőrön nőtt fel. Így egyértelmű volt, hogy Drakula és a félszemű Rochefort legendás megformálójának adja majd az előzménytrilógia Sith-ekkel lepaktáló, arisztokratikus Jedi-lovagjának szerepét a 2002-es A klónok támadásában. Ez ugyanolyan tisztelgés volt tőle a régi Drakula-filmek felé, mint amikor a Csillagok háborúja idején a másik híres brit horrorveteránnak, Peter Cushingnak adta Tarkin kormányzó szerepét.

Christopher Lee, a Hang

HeroQuest English spot

A 93 éves korában elhunyt sztárt jellegzetes, mély hangja miatt előszeretettel kérték fel narrátorszerepekre is. Ezek közül máig nagy kedvencem a legendás Hero Quest reklámja, amit gyerekkoromban szinte félóránként leadott az amerikai rajzfilmek első számú lelőhelye, a tányérantennán befogott Sky és Super Channel. Ez volt a '90-es évek legnépszerűbb fantasy társasjátéka, ahol orkokkal és csontvázakkal kellett harcolni, meg titkosajtókat keresni az ősi tekercsekkel megrakott könyvespolcok mögött. Ám mivel magyar zsebpénzből akkoriban megfizethetetlen volt, ideahaz inkább a hasonló témájú,  ám lényegesen olcsóbb Kaland-Játék-Kockázat könyvekkel játszottak a Hero Quest után sóvárgó tinik.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport