Index Vakbarát Hírportál

Öt ok, amiért a Jurassic World ekkora siker

2015.06.15. 11:31

511,8 millió dollárt hozott a Jurassic World az első hétvégéjén az egész világon. Ebből 204,6 millió dollár az észak-amerikai mozikból jött össze, amivel ez lett minden idők második legjobb nyitóhétvégéje. A film messze felülmúlt minden várakozást: az elemzők ugyanis csak 125-135 millió dollár közötti bevételt jósoltak neki. A Variety összeszedte, miért robbanhatott ekkorát a film. Szerintük alapvetően öt fő ok van, íme akkor szerintük a tökéletes sikerfilm receptje:

Chris Pratt

Az összeállítás szerint Pratt pont olyan, amilyennek egy mozisztárnak lennie kell. Már A galaxis őrzőiben is megmutatta, hogy olyan színész, akiért érdemes jegyet venni, a sok semmitmondó jelölt után Pratt személyében végre igaz sztár született. Egy modern akcióhős: vicces, elbűvölő, ugyanakkor önkritikus, pont megfelelő a mai moziközönségnek. A Variety szerint ezzel a filmmel a legnagyobbak közé emelkedett.

Időzítés

Az utolsó két nagy kasszasiker az áprilisi Halálos iramban 7 és a májusi Bosszúállók: Ultron kora voltak, sokan akkor úgy okoskodtak, hogy az Universalnak mindenképpen a Memorial Day hosszú hétvégéjére kellene időzíteni az új Jurassic Parkot. Nem így tették, a hosszú hétvégét ezért a Holnapolisz uralta, meg is bukott rendesen. Mostanra azonban eltelt elég idő egy újabb kasszasikerre, az Universal taktikája tehát bejött. Az elemzők szerint a több bukás után a közönség ki volt már éhezve egy mozisikerre.

Egy jó rendező még Spielberget is feledtetni tudja

A Variety szerint Spielberg persze nem pótolható, de ha egyszer nem vállalta, az Universal nem tehetett mást, mint hogy megkereste a második legjobb rendezőt a filmhez. És szerintük meg is találták, Colin Trevorrow nemcsak tehetséges, de sikerült fiatalos lendületet is csempésznie a filmbe. A projekt elejétől határozott elképzelése volt arról, hogy milyen legyen a Jurassic World, és ez be is jött neki.

A 3D mégis működik

Évek óta cikkeznek a 3D haláláról, de úgy tűnik, vannak olyan filmek, amiknél mégis bejön a prémium formátum, a Jurassic World ilyen. Amikor a Jurassic Park első része a mozikba került, akkor az Imax szinte csak a természetfilmek számára volt fenntartva. Most azonban mindkét technika hozzájárul a Jurassic World sikeréhez. Akik a korábbi filmeket látták, a Variety szerint már nagyon várták, hogy „beléphessenek” a dinoszauruszok világába.

Maga Trevorrow is sokszor hangoztatta, hogy mindenképpen érdemes az extrákkal megnézni a filmet, és a kritikusok szerint a Jurassic World végre tökéletesen bebizonyította, miért tud teljesen más lenni a moziélmény, mint az otthoni filmnézés.

Minden korosztálynak alkalmas

Az első Jurassic Park 23 éve került a mozikba, azóta a Velociraptorok rajongói felnőttek, és az ő gyerekeik is rajongók lettek. Így a családok együtt tudnak moziba menni. Az amerikai nyitóhétvégén a Jurassic World mozilátogatóinak 39 százaléka 25 év alatti volt, többségük az első Jurassic Park film idejében még meg sem született.