Index Vakbarát Hírportál

Új artmozi nyílik Budapesten

2015.09.24. 12:43

Augusztus 1-jén ugyan bezárt az Örökmozgó Filmmúzeum, de helyén október 1-jén nyit az Art+ Cinema. A mozivetítések mellett filmhetek, filmfesztiválok, filmklubok, közönségtalálkozók, premier előtti vetítések, gyerekműsorok és diafilmvetítések, is lesznek és nyílik egy DVD-bolt is.

Az Erzsébet körút 39. szám alatt 1912 óta működik mozi, amely az évtizedek során számos átalakítás mellett több néven is üzemelt már. A korábban Royal Nagymozgó, Vesta, Pentele, Mátra, és Örökmozgó néven is működő filmszínház október 1-jén Art+ Cinema néven nyitja ki újra. Az üzemeltető Vertigo Média kft., valamint az ingatlantulajdonos Budapest Film Zrt. megállapodása értelmében artmoziként működik tovább. A mozit felvették az Artmozi Egyesületbe is

Az Art+ Cinema nagyterme egyúttal felveszi Lugosi Béla nevét, tisztelegve ezzel az egykor Olt Arisztid néven kiemelkedő magyar színészi pályát befutott, majd 1920-ban az Egyesült Államokba emigrált, és ott hollywoodi sztárszínésszé vált művész nagysága előtt. A Lugosi Béla teremben decemberben látható lesz a Rendkívüli mesék (Extraordinary Tales, spanyol, 70 perc, rendezte: Raul Garcia) című egészestés animációs film, ami Edgar Allan Poe öt rémtörténetének különböző stílusú adaptációja, és az antológia egyes sztorijait olyan nevekmesélik el, mint – az archív felvételről megszólaló – Lugosi Béla, valamint Roger Corman,Christopher Lee, Guillermo del Toro, és Julian Sands.

Az Art+ Cinema napi több előadásban artfilmeket vetít majd, ősszel premierben olyan díjnyertes filmek lesznek műsoron, mint a Berlinale-díjazott Victoria, az idei cannes-i filmfesztivál zárófilmje, az Ég és jég között, a Cannes-ban gálavetítésen bemutatott Barbet Schroeder-film, az Amnézia, illetve Fekete Ibolya új filmje, az Anyám és más futóbolondok a családból. Emellett a mozi műsorát a Globe Színház, és a Royal Shakespeare Company előadás-közvetítései is lesznek.

Az előtérben hamarosan kávézó is nyílik majd. Az Art+ Cinema általános helyára 1100 forint lesz, nyugdíjasok, diákok kedvezményes áron válthatnak jegyet.