Index Vakbarát Hírportál

Tarantino új filmje mozinként 23 milliós plusz kiadással jár

2015.11.13. 16:20

Az Aljas nyolcas (Hateful Eight) címre hallgató westernt Tarantino 70 mm-es filmre forgatta, és a bemutatóját 100 olyan moziba tervezi, amiben van olyan mozigép, amivel le lehet vetíteni a filmet. Ilyen, mármint hogy 100 moziban is bemutassanak egy 70 mm-es filmet utoljára 1992-ben volt. A Csillagok között című sci-fit tavaly dettó bemutatták ilyen formában, de csak 11 moziban, 2012-ben pedig a The Mastert lehetett így megnézni 12 helyen az USA-ban.

A Tarantino filmjét forgalmazó The Weinstein Company megbízott egy céget azzal, hogy hajtson fel nekik 100 ilyen vetítőrendszert és újítsa is fel azokat, de ez pénzbe kerül, nem is kevésbe. A Kinora nevű chicagói cég nagyjából 80 000 dollárra lőtte be egy ilyen berendezés árát, amit a moziknak kell majd állniuk, és erre rájön még a gépészek betanítása is, mert a mai, "nyomd meg a play gombot"-módszer nem nagyon fog működni.

Az Aljas nyolcast Tarantino ráadásul nem sima Panavisionben forgatta, hanem 2.76:1-es képarányú, Ultra Panavisionben, egy olyan speciális, szélesvásznú formátumban, amit mindössze tíz alkalommal használtak a filmtörténelemben, utoljára az 1966-os Khartoum forgatásakor. A magyar mozikban ilyen formában nemigen lesz látható a film.

Bár ez az előzetesből korántsem egyértelmű, a havas western jelentős részben egyetlen helyiségben játszódik, ahová a sors egy hóvihar alatt összesodor nyolc fejvadászt. Mindenki bizalmatlan a másik iránt, kint süvít a hóvihar, bent meg ármánykodással és lövöldözéssel telik az idő, és nem tévedünk, ha azt jósoljuk, hogy páran nem fogják túlélni a filmet, aminek forgatókönyve korábban kiszivárgott a netre. Hazai bemutató: január 7.

Aljas nyolcas - szinkronos előzetes

A szereplők között ott van Samuel L. Jackson, Tim Roth, Michael Madsen, Zoë Bell, Kurt Russel, Jennifer Jason Leigh, Channing Tatum, Demián Bichir, Bruce Dern és Walton Goggins is.