Index Vakbarát Hírportál

Peter Jackson elismerte, hogy A hobbit egy katasztrófa volt

2015.11.19. 11:44

Az Independent szúrta ki A hobbit: Az öt sereg csatája DVD-jén azt a díszletek mögötti videót, amiben a stáb tagjai a film körüli áldatlan állapotokról panaszkodnak, köztük maga a rendező, A Gyűrűk Ura trilógiát is jegyző Peter Jackson. Utóbbi konkrétan bevallja, hogy mindenféle előkészület nélkül kezdtek neki a forgatásnak, ezért elképesztően stresszes volt a munka. Ez ugye annak is köszönhető, hogy sokáig Guillermo Del Toro rendezte volna A hobbitot, de végül Peter Jackson került a helyére eloltani a tűzet.

Az egyik jelmeztervező például arról beszél a Youtube-ra is felkerült videóban, hogy A Gyűrűk Ura esetében bőven volt idő már egy évvel a forgatás előtt fotózkodni a több tucat, külön a filmhez készült páncéllal és sisakkal. A kreatív dizájnért felelős Richard Taylor már A Gyűrűk Urán is együtt dolgozott Jacksonnal, és saját bevallása szerint három évig tartottak az előkészületek, mire elkezdték leforgatni a trilógiát. Del Toro viszont másfél év után hagyta ott a projektet, így Jacksonéknak semmi idejük nem maradt a felkészülésre.

A jelmeztervezőknek Del Toro kiválása miatt minden újra kellett kezdeniük egészen az alapoktól, de nem állt rendelkezésükre másfél év, mint elődeiknek, hanem mindössze pár hónap. Még Andy Serkis, a motion capture-ért és különleges effektekért is felelős, mellesleg Gollam hangját és mozgását is adó színész is bevallotta, hogy a harmadik filmre már csak sodródtak az árral, mert semmi sem állt össze.

Pontosan ezért állította le a forgatást Jackson, hogy kérjen egy évet a stúdiótól a helyzet rendezésére. Ez nem ért  túl sokat: A hobbit harmadik része pont olyan gyengére sikerült, mint az előző kettő. Ám hiába gyűlölték a rajongók és kritikusok egyöntetűen mindhárom filmet, a trilógia kifejezetten jól teljesített a pénztáraknál.