Index Vakbarát Hírportál

Ők ébresztették fel az Erőt

Kicsoda John Boyega, Daisy Ridley, Adam Driver, és Oscar Isaac, avagy az új Star Wars fiatal szereplői?

GettyImages-500922520
2015.12.25. 12:25

Az ébredő Erő szuper film lett, a legerősebb eleme mégsem a remek díszletek, a nosztalgiafaktor, vagy a tény, hogy végre egy értekes történetet meséltek el a Star Wars-univerzumban, hanem az a négy színész, akikre rábízták az új trilógia négy nagyon fontos szerepét. Az előzménytrilógiával szembeni egyik legsúlyosabb kritika az volt, hogy rettenetes, vagy rutintalan színészi alakításokkal volt tele – J.J. Abrams filmjére ez egyáltalán nem igaz, legalábbis nem hisszük, hogy az alább emlegetett négy névből bárki olyan sorsra juthatna, mint Jake Lloyd, vagy Hayden Christensen.

John Boyega

Micsoda felelősség lehetett az, hogy az első ember, akit megláttunk Az ébredő Erő legelső előzetesében az Boyega volt, rohamosztagos göncben, izzadó fejjel, zihálva, ahogy felbukkan a képben és valószínűleg megijeszt egyszerre több millió rajongót a világon. Boyega nem volt totálisan ismeretlen a Star Wars előtt, egyrészt nagyon fiatal korától már elkezdett különböző londoni színházakban játszani, másrészt pedig ő kapta a főszerepet az Idegen arcok című lakótelepi sci-fiben. Moses szerepében már akkor nagyon sokan felfigyeltek rá, Joe Cornish filmje korrekt volt, de Boyega megnyerő alakítása toronymagasan kiemelkedett belőle.

Idegen arcok (2011) előzetes

Az Idegen arcok sikere után azt gondolhattuk volna, hogy Boyegát elárasztják főszerepekkel, de nem ez történt, a legkomolyabb vállalása a tizenkét részes, Angliában forgatott 24-minisorozat, az Élj egy új napért! egyik mellékszerepe volt. Igaz, közben kútba esett egy betervezett HBO-sorozat, a Da Brick, amiben a színész a fiatal Mike Tysont játszotta volna. A sorozat első részét John Ridley (12 év rabszolgaság) írta és Spike Lee rendezte volna, de a csatorna nem kért belőle. A másik szerep, amit feltehetőleg a Star Wars 7 miatt kellett passzolnia, az a Race című dráma főszerepe volt, ő játszotta volna az életrajzi filmben Jesse Owens olimpikont, aki 100 méteres síkfutásban elvitte az aranyérmet az 1936-os berlini olimpián. Boyega helyére végül a kanadai Stephan James vette át. 

Azért vicces, hogy a Race főszerepét nagyjából három hónappal azelőtt jelentették be, hogy a Star Wars 7 szereplőgárdáját, gondolom Boyegának és ügynökének ott kellett hagynia csapot-papot, hogy egy fiatal színész legnagyobb lehetőségét el tudják vállalni. Az éppen a világ körül sajtóturnézó Boyega nagyon viccesen mesélt arról, hogy a nigériai édesapja mit szólt ahhoz, hogy megkapta a szerepet:

Istenem! A Star Warsban leszel! Fantasztikus! Tudtam! Mi az a Star Wars?

Az ébredő Erőben Boyega játssza Finnt, azaz eredeti nevén a FN-2187 sorozatszámú rohamosztagost, aki egy különösen kegyetlen bevetés után otthagyja az Első Rendet, és megszökteti Poe Dameront a rend fogságából.

Adam Driver

Olyan arca van, mint a régi idők bűnözőinek

- ezt Amy Schumer mondja a Csajok című HBO-sorozatban Adam Driverről, akit valószínűleg a legtöbb néző onnan ismert. Driver 2001. szeptember 11. után katonának állt, több, mint két hónapot töltött tengerészgyalogosként, de nem sokkal azelőtt, hogy Irakba küldték volna, egy komoly biciklibalesetet szenvedett, ami miatt le kellett szerelnie. Visszatért a Julliardra színészmesterséget tanulni, onnan pedig egyenes út vezetett Lena Dunham sorozatába.

De a karakteres fizimiskáját sorban fedezték fel maguknak a legendás rendezők is: Clint Eastwood beválogatta egy kis szerepbe a J. Edgarba, Steven Spielberg pedig a Lincolnba. Noah Baumbach két filmjébe is belekerült, a Frances Ha-ban egy kisebb, a While We're Youngban pedig egy sokkal nagyobb és fontosabb szerepet kapott, az utóbbiban elviselhetetlen fiatal hipszterként legszívesebben lekevernénk neki egy pofont. Közben, 2013-ban feltűnt Oscar Isaac mellett a Coen testvérek Llewyn Davis világa című keserű vígjátékában, szintén szenvedő folkzenészként. Következő közös filmjük Az ébredő Erő lett.

Driver karrierje viszont csak most kezd igazán bedurranni, a vicces dolog az, hogy egyáltalán nem a Star Wars miatt. Szerepelni fog Martin Scorsese következő filmjében, a tizenhetedik századi, Japánban élő jezsuita misszionáriusokról szóló Némaságban, illetve az általunk nagyon várt Midnight Special című, egészen Spielberg-szerűnek tűnő sci-fiben is.

Driver Az ébredő Erőben Kylo Rent, az Első Rendben ügyködő Sith-lovagot, akit szétszakít, hogy jó legyen, vagy rossz. A színész egyébként ki nem állhatta a Kylo Ren-maszkot, mert alig látott benne, de nem hiszem, hogy annyira sokat elemezné az alakítását, mert a friss Empire-ben megjelent interjúja szerint utálja magát visszanézni.

Oscar Isaac

Nem csodálnám, ha léteznének rajtam kívül is olyan emberek, akiknek Oscar Isaac hamar a jelenkor kedvenc színésze lett, annak ellenére, hogy képes volt olyan pocsék filmekben is feltűnni, mint a Ridley Scott-féle Robin Hood vagy az Álomháború. Mert nézzük inkább a jókat: a guatemalai születésű Isaac még mellékszereplőként játszott a Drive-ban, aztán onnantól kezdve képes volt a vállára venni filmeket (A Most Violent Year, Llewyn Davis világa, Kétarcú január), sőt, egész tévésorozatokat is (Mutassatok egy hőst). 

És ha valaki bármelyik filmben látta is, akkor emlékezni fog Isaacra, pedig megvan az a fura képessége, hogy nincs az a két film, amiben ugyanúgy nézne ki: ott van például a nyolcvanas évekbeli sztilója az A Most Violent Yearban, és ha mellétesszük az Ex Machina kopasz, szakállas, diszkóruhában bugizó feltalálóját, akkor szinte nem is világos elsőre, hogy egy emberről van szó.

Isaac az átlagos kinézetét vette elő Az ébredő Erőhöz, ő játssza Poe Dameront, a galaxishíres X-szárnyú pilótát, viszont a hírek szerint a forgatókönyv korábbi változataiban nem lett volna akkora szerepe, mint a kész filmben. J.J. Abrams jó szokásához híven meg akart ölni egy szereplőt, aki hősnek tűnik a film elején (ezt a trükköt a Lostban is el akarta játszani), aztán szintén jó szokásához híven meggondolta magát, mert annyira szimpatikusnak tartotta Isaacot, hogy beleírta a film második felébe.

Daisy Ridley

Ha valaki követi valamennyire a filmvilágot, és meghallotta a fenti három nevet, akkor azért volt valami, amivel könnyű volt azonosítani. Boyega esetében az Idegen arcok, Drivernél a Csajok, Isaacnál pedig valami abból a húsz fantasztikus dolog, amit már maga mögött tudhat. Viszont amikor bejelentették a Star Wars 7 szereplőgárdáját, Daisy Ridley-nél a legkomolyabb szakemberek is csak egy kérdést tudtak feltenni:

Hogy kicsoda?

Ridley karrierjéből egy olyan dolgot sem tudnék mondani, amiből könnyű lenne őt azonosítani, vagy esetleg elintézhetném annyival, hogy biztos tudják, ő volt egy pici szerepben abban az angol sorozatban, amiben Jeremy Piven a XX. század elején egy boltot nyit Londonban! Vagy két részre is visszatért A néma szemtanú című, szintén angol sorozatban!

Szóval lássuk be, semmi. Ami nem rossz egy olyan színésztől, aki jelenleg az IMDb népszerűségi színészranglistáján az első helyen van. Kedvenc információm róla az, hogy amikor bejelentették, hogy Az ébredő Erő főszereplője lesz, akkor még nem is volt hivatalos IMDb-oldala. 2013 decemberében még egy kocsmában dolgozott minimálbérért, februárban pedig a Star Wars új arca lett.

Abrams és az a casting viszont győzedelmeskedett, a remek alakítások között a filmben Ridley a legremekebb. Ő játssza Reyt, a Jakku bolygón senyvedő szemétgyűjtögetőt, akinek fenekestül felfordul az élete, amikor Finn megjelenik.