Index Vakbarát Hírportál

Játékfilm készül a Calais-i menekülthelyzetről

2015.12.31. 12:27

A kétszeres Cannes-i Aranypálma-nyertes Michael Haneke Happy End címmel filmet forgat a Calais-i menekülthelyzetről, jelentette be a helyi önkormányzat. Haneke és stábja két hete tartózkodik a környéken és forgatási helyszíneket keres. A Happy End munkálatai 2016 elején kezdődnek.

Az elmúlt években Calais mellett sátorváros épült a tulajdonképpen Nagy-Britanniába igyekvő, de oda be nem jutó menekülteknek. A táborban egyre szörnyűbb állapotok uralkodtak, és akár erről is szólhatna a film, de a helyi filmalap képviselője szerint a menekültkérdés nem központi téma lesz a filmben, de sok szó esik majd róla.

Hanekét kifejezetten aggasztja a menekültkérdés, 5000 filmes kollégájával közösen (köztük  Juliette Binoche színésznővel és Costa-Gavras rendezővel) nyílt levélben fordultak az EU-hoz, és mielőbbi intézkedéseket sürgetnek.

A Happy Endben  Jean-Louis Trintignant és Isabelle Huppert ismét szerepel, ami azért érdekes, mert Haneke előző, Oscar-díjra jelölt filmjében, az Amourban is közösen szerepeltek.