Index Vakbarát Hírportál

Bucsi Réka és Szabó úr nyerték a Friss Hús fődíjait

2016.04.03. 18:45

Szerdától szombatig mutatták be a Toldi moziban a Friss Hús 4.0 rövidfilmfesztivál versenyprogramjába beválogatott  magyar és  nemzetközi újdonságokat. Az Index is végignézte a magyar felhozatalt, itt írtunk a kedvenceinkről

Vasárnap délutánra a zsűri is kiválasztotta a kedvenceit és átadták a fesztivál díjait. A zsűri tagjai Tomasz Sliwinski Oscar-díjra jelölt lengyel filmrendező, Marija Milovanovic, az Oscar-jelölő Vienna Independent Shorts filmfesztivál menedzsere és  Szirmai Gergely videoblogger, filmkritikus volt.  Az NMHH Médiatanácsa által felajánlott díj mindkét film esetében 500.000 forint.  

Az Index egyik nagy kedvence, Bucsi Réka Berlinalét megjárt animációja kapta a legjobb animáció díját. Ennek a filmnek már a befejezésénél is ott voltunk tavaly decemberben: 

A második filmje van a Berlinalén, magyar és még csak 27

A díjnyertes alkotások:  

  • Ferenczik Áron: Szabó úr (legjobb magyar rövidfilm) A Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan főszereplőjének filmje egy érzékek nélkül élő férfi különös életét mutatja be 19 percben. „A film több szinten működik: egyaránt közvetít erős személyes és társadalmi üzenetet, valamit erős politikai tartalmat is hordoz” – fogalmazott a zsűri, továbbá kiemelte az operatőri munka minőségét és a remek színészi alakításokat. 
  • Bucsi Réka: LOVE (legjobb magyar animáció) A szerelmet haikuszerű jelenetekben felvillantó, 14 perces lírai animációs filmről a zsűri csak annyit mondott: „Egyszerűen csodálatos”, mi pedig bőszen bólogatunk hozzá
  • 1000 eurós díjat kapott a nemzetközi zsűritől Fyzal Boulifa: Rate me című filmje, szerintük ez lett a legjobb nemzetközi rövidfilm.
  • Deák Kristóf: A legjobb játék (Lovas Nándor-díj – a pitchfórum legjobb filmterve)

 A zsűri külön kiemelte a következő alkotásokat:

  • Oláh Kata: En passant (a műfajok közti átmenet határán megmaradó, dokumentarista jellegű ábrázolásmódjáért - a sakkversenyről és a családon belüli erőszakról szóló film nekünk is nagy kedvencünk volt)
  • Szilágyi Fanni: Fehér farkas (a befogadóra tett erős hatásáért)
  • Kopasz Milán: Beyond (aprólékos, minden részletre kiterjedő képi világáért)
  • A Daazo.com továbbá kiemelte a Mindenki című filmet, Deák Kristóf alkotását (az esztétikumot előtérbe helyező és a hatalom és a gyermekek viszonyát érzékletes módon bemutató ábrázolásmódjáért - ez a film minket is jobb kedvre derített.)

A második magyar pitchfórumra péntek délelőtt került sor a Toldi moziban, ahol a fórumra kiválogatott, fejlesztés alatt álló rövidfilmek terveit (pitcheit) mutatták be a filmek alkotói. A beérkezett több mint 60 pályázatból a kiválasztott tervek szakmai zsűri előtt mutatkoztak be, melynek tagjai Deák Dániel Daazo-alapító, Kovács Gábor producer, Köbli Norbert forgatókönyvíró és Taschler Andrea producer voltak. Az eseményt Aprily Zoltán, a Daazo.com társalapítója moderálta. A 300.000 forintos nyereményt, amely filmszakmai felajánlásokból állt össze, Deák Kristóf A legjobb játék című filmterve kapta. A zsűri díjazta az izgalmas témaválasztást, a projektben rejlő ígéretes vizuális koncepciót, illetve a prezentáció magas minőségét. A filmterv témája a mesterséges intelligencia, egy biztonsági őr ugyanis rájön, hogy hamarosan elveszíti az állását, mert egy szoftver veszi át a helyét, ezért a lehető legkreatívabb módszerekkel próbálja ellehetetleníteni a szoftver működését. Az elismerést a szervezők a fiatalon elhunyt producerről, Lovas Nándorról nevezték el. 

A március 30. és április 3. között megrendezett negyedik Friss Hús rövidfilmfesztivál vetítései szinte kivétel nélkül telt házasak voltak. A budapesti közönség figyelme mellett egyre nagyobb nemzetközi érdeklődés is övezte a fesztivált, ahol minden filmet angol felirattal vetítettek. 

A vadonatúj rövidfilmek még csak most kezdik a nemzetközi fesztiválkarrierjüket, ezért nem lehet őket online bemutatni, a tavaly Friss Hús rövidfilmjei közül viszont jónéhány nézhető az Indexen is, ebben a cikkben.

Ne maradjon le semmiről!