Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Gene Gutowski, Polanski kedvenc producere

2016.05.11. 13:16

90 éves korában elhunyt Gene Gutowski lengyel-amerikai producer. Halálának hírét fia, Adam Bardach közölte az Associated Press hírügynökséggel.

Gutowski 1925-ben Lengyelország keleti részén, Lviv városában (amit azóta Ukrajnához csatoltak) született  zsidó családban – eredetileg Witold Bardach néven. Miután anyját a belzeci haláltáborba küldték, a későbbi filmproducer zsidó származását rejtegetve Varsóba menekült. Apját közben a nácik megölték, öccsét, a 13 éves Romant pedig egyik nagybátyjuk mérgezte meg – magával együtt – a lvivi gettó utolsó napjaiban.

Gutowski és Polanski 1963-ban találkozott, a Kés a vízben megjelenése után. A lengyel nyelvű filmmel Polanskit Oscarra is jelölték. A rendező ekkor Franciaországban élt, még nem beszélt angolul, Gutowski pedig a film hatására Londonba csábította. Ezt követően készítették el első közös filmjüket, az Iszonyat című pszichológiai horrort. A hatvanas években ezen túl még két filmen dolgoztak együtt: az 1966-os Zsákutcán és az 1967-es Vámpírok bálján. Lényegében ezek alapozták meg Polanski hollywoodi karrierjét.

Bár szakmai útjaik ezt követően ketté váltak, továbbra is barátok maradtak. Olyannyira, hogy aztán évtizedekkel később együtt készítették el a három Oscar-díjjal jutalmazott A zongoristát. A holokausztdrámában egyébként Gutowski és Polanski is saját háborús tapasztalatait örökítette meg. (Polanski szintén a zsidóságát rejtegetve vészelte át a második világháborút, igaz, ő krakkói gettóból szökött meg, az anyja pedig Auschwitzban halt meg. Gutowski ennek ellenére két éve azt mondta, hogy ő és Polanski soha nem beszélték meg ezeket az éveket, kapcsolatukban tabunak számított ez az időszak.)

Polanski egyébként Gutowskit az élete egyik legfontosabb szereplőjének nevezte. A producer később visszatért Lengyelországba, ott is halt meg kedden, egy varsói kórházban. Halálát tüdőgyulladás okozta.

Iszonyat (1965) előzetes

Ne maradjon le semmiről!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport