Index Vakbarát Hírportál

Belenyúl az offshore-botrányba Steven Soderbergh

2016.07.07. 09:51

Az Ocean's Eleven rendezőjének következő filmje a Panama-iratokról fog szólni: az Oscar-díjas Soderbergh szintén Oscar-díjas producerrel beszélne az offshore-botrányról, amibe egy miniszterelnök és egy MSZP-s politikus is belebukott.

Steven Soderbergh, a Szex, hazugság videó, az Erin Brockovich, zűrös természet és az Ocean's Eleven-trilógia Oscar-díjas rendező következő filmje a Panama-iratokról fog szólni a Variety információi szerint. Az egyelőre cím nélküli film egyik producere biztosan ő lesz, de Soderbergh a rendezői székbe is beülhet, igaz, egyszer már bejelentette, hogy nem rendez több mozifilmet, de az ígéretről azóta kiderült, nem érdemes készpénznek venni.

A film forgatókönyvírója a rendező jól bevált partnere, Scott Z. Burns lesz: ő írta a Fertőzést, Az informátor!-t és a Mellékhatásokat, és az ő nevéhez fűződik A Bourne-ultimátum is. Burns a Panama-iratokról szóló, hamarosan megjelenő, A titoktartás világa (The Secrecy World) című könyv alapján dolgozik majd, amelyet a botrány egyik kirobbantója, Jake Bernstein írt. Bernstein nem kis név a szakmában: a korábbi, a Wall Street pénzügyeiről írt könyvéért Pulitzer-díjat kapott.

A Panama-filmet Soderbergh mellett olyan nevek hozzák tető alá, mint az idén a legjobb film Oscar-díját elnyerú Spotlight című film egyik producere, Michael Sugar. Soderbergh egyébként minden nagy bejelentése ellenére jelenleg is egy nagyjátékfilmen dolgozik: a Logan Lucky főszereplői Channing Tatum, Daniel Craig és Hilary Swank lesznek.

A Panama-iratok áprilisban robbantottak ki hatalmas botrányt, amikor 11,5 millió titkos dokumentum szivárgott ki offshore cégekről. A forrás egy panamai ügyvédi iroda belső iratanyaga volt.

Az ügy komolyságát mutatja, hogy egy MSZP-s képviselő és az izlandi miniszterelnök már lemondott, az angol miniszterelnököt támadják, Putyinnak és a kínaiaknak pedig kellemetlen nyilatkozatokat kell kiadniuk, de az egyik legnagyobb korrupcóellenes szervezet vezetője is belebukott az ügybe, Lionel Messi és Mario Vargas Llosa Nobel-díjas író is magyarázkodni kényszerült.

Ne maradjon le semmiről!