Index Vakbarát Hírportál

Homályos mellekkel mehet a Liza, a rókatündér

2016.07.07. 11:31

A Liza, a rókatündér című magyar film körberepüli a világot: több nagy légitársaság kínálatába bekerült, de a dubaji Emirates csak cenzúrázva hajlandó vetíteni a filmet.

Ötvenkét filmfesztivál és harminchat fesztiváldíj után a levegőbe is eljut az elmúlt év második legnagyobb filmsikere, a Liza, a rókatündér: a Filmalap leszerződött a KLM, a United Airlines, a Finnair, az Emirates és a Singapore Airlines légitársaságokkal, így mostantól az utasok ezt a filmet is választhatják az utazásuk alatt a járatok menürendszerében. Jobb esetben cenzúra nélkül.

A szingapúri légitársaság ugyanis már tavaly érdeklődött a Filmalapnál, de akkor azt mondták: akkor fogják vetíteni a filmet a járataikon, ha kivághatják belőle a számukra nem megfelelő jeleneteket. „Erre nemet mondtunk, de aztán pár hónap múlva megkeresett Egyesült Arab Emírségekben található Dubaj légitársasága, az Emirates, hogy mégsem kell megvágni, hanem elhomályosítják a számukra kényes szexjeleneteket, a káromkodásokat pedig lehalkítanák, hiába vannak magyarul. Ebbe belementünk” – mondta az Indexnek Ujj Mészáros Károly, a film rendezője. „Ennyi tehát a cenzúra: homályos cicikkel szembesülnek majd az utasok, és a Reviczky Gábor által játszott Ezredes repetitív, veretes káromkodásai el lesznek némítva.”

Ujj Mészáros hozzátette: mindezzel az alkotók egy fillért sem keresnek, „nem olyan a szerződésük. Ez mindenféle értékesítésre igaz, nem csak a repülőjáratokra.” De attól még örülnek neki, csakúgy, mint a holland moziforgalmazásnak, a film augusztusi bemutatkozásának a Finn Filmintézetben Helsinkiben, vagy a fél éve tartó japán vetítéseknek.

„Hogy pontosan hányan fogják megnézni a repülőkön, az kérdéses, nyilván nagy versenyben kell helytállnia, hiszen elég friss amerikai blockbusterekkel kell megmérkőznie a nézettségért. Az előnyt jelent, hogy vígjáték, mert a felhők felett az embernek inkább könnyedebb filmeket van kedve nézni, legalábbis én így vagyok vele, amióta egyszer nagyon lenyomasztottam magam a Solarissal egy éjjel, Kuba felé repülve” – fűzte hozzá a rendező.

Ne maradjon le semmiről!